Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Hrvatska će vjerojatno tražiti dogovor s MOL-om

Hrvatska će vjerojatno tražiti dogovor s MOL-om

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U Vladi je sazrela odluka o tome da se pokuša postići dogovor s MOL-om kao posljedica gubitka arbitražnog spora u Ženevi, ali i drugih elemenata koje stavljaju Hrvatsku u tešku poziciju.

Po informacijama Večernjeg lista, inicijalni kontakti u tom smjeru već su ostvareni.  Glavna točka prijepora između Hrvatske i MOL-a, odnosno Mađarske, tretman je šefa mađarske kompanije Zsolta Hernadija.

Mađarski je premijer Viktor Orban od početka zauzeo vrlo čvrsto stajalište da se Hernadija ne smije dirati, što je uostalom i formalizirano time što su ga proglasili osobom od nacionalnog interesa. Hrvatska, želi li zaista izgladiti odnose, morat će – pretpostavlja se – odustati od progona Hernadija. No tu je i drugi element.

Nakon što je Vrhovni sud RH ukinuo odluku o prekidu sudskog procesa protiv Hernadija i bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera optuženih zbog korupcije pri prodaji upravljačkih prava u Ini, suđenje bi trebalo biti nastavljeno na Županijskom sudu u Zagrebu.

Međutim, teško je očekivati da će prije kraja 2019., kada nastupa zastara, biti donijeta pravomoćna presuda. Ode li taj predmet u zastaru, Hrvatska s jedne strane gubi adut u pregovorima, a s druge riskira da se suoči s još jednom sramotom kakvu je pretrpjela u arbitražnom postupku u Ženevi.

MOL je prije tjedan dana napravio još jedan pravni manevar. Na Federalnom sudu u Washingtonu pokrenulo je postupak da se arbitražna odluka donesena u Ženevi prizna i provede u Sjedinjenim Državama, pozivajući se na Newyoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, koje je i Hrvatska potpisnik.

Ukratko, to bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kojem od američkih sudova te da izvršenje podliježe američkim zakonima, prenosi Energetika-net.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »