Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte porasle iznad 63 dolara nakon dogovora proizvođača

Cijene nafte porasle iznad 63 dolara nakon dogovora proizvođača

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 63 dolara, potaknute sporazumom članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača o produljenju razdoblja smanjene opskrbe do kraja iduće godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 57,86 dolara.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su u četvrtak da će zadržati aktualno ograničenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja iduće godine, iako su naznačili da je moguć i raniji raskid sporazuma u slučaju pregrijavanja tržišta i prenaglog rasta cijena.

"Članice OPEC-a i zemlje suradnice jako su uvjerljivo poručile da podupiru tržište nafte i da će i dalje smanjivati razinu zaliha", konstatira Bjarne Schieldrop iz SEB Marketsa.

"Jučer su nastupile vrlo ozbiljno i pouzdano i to je u značajnoj mjeri uklonilo pritisak na tržištu", dodao je Schieldrop.

Sporazumom koji je stupi na snagu u siječnju a trebao je trajati do ožujka iduće godine proizvođači su smanjili proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno i prepolovili višak u globalnoj opskrbi naftom u prošlih godinu dana. Cijene su porasle iznad 60 dolara po barelu, sa samo 27 dolara po barelu koliko su iznosile u siječnju 2016. godine.

Rusija je u strahu od prekomjernog rasta cijena naglasila potrebu za jasnom izlaznom strategijom i zatvaranjem sporazuma, te je uključena i referenca o mogućoj reviziji u lipnju.

"Bez naznake o mogućoj analizi u lipnju Rusija bi bila vezana do kraja 2018. a željela je imati klauzulu koja joj omogućuje izlazak", tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Iz Moskve su upozorili da bi više cijene mogle također povećati aktivnosti bušenja u Sjedinjenim Državama, koja nije stranka u sporazumu.

Povećanje američke proizvodnje predstavlja trn u oku za OPEC i potkopava njihova nastojanja da ograničenom opskrbom podrže cijene. Američka proizvodnja nafte dosegnula je u prošlom tjedna rekordnu razinu od 9,68 milijuna barela dnevno, navodi se u vladinim podacima objavljenim u ovome tjednu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 61,14 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »