Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte prošle sedmice blago pale

Cijene nafte prošle sedmice blago pale

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago pale, no podršku im pruža odluka OPEC-a i drugih najvećih svjetskih proizvođača o produljenju dogovora o smanjenoj proizvodnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,3 posto, na 63,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 58,35 dolara.

Na sastanku u četvrtak članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela odlučili su produljiti dogovor o smanjenoj proizvodnji nafte za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja 2018. godine.

Taj je dogovor postignut krajem prošle godine kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje, a vrijedio je do kraja ožujka iduće godine. U četvrtak je, pak, taj dogovor produljen do kraja 2018., što bi trebalo i ubuduće podržavati cijene.

Međutim, sa skupa je poručeno da je moguć i raniji raskid dogovora u slučaju da dođe do pregrijavanja tržišta, odnosno prebrzog rasta cijena nafte.

Rusija je, naime, u strahu od prekomjernog rasta cijena istaknula potrebu za jasnom izlaznom strategijom i zatvaranjem sporazuma, te je uključena i mogućnost revizije u lipnju.

"Bez naznake o mogućoj analizi u lipnju, Rusija bi bila vezana do kraja 2018. a željela je imati klauzulu koja joj omogućuje izlazak", kazao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Iz Moskve su upozorili da bi više cijene mogle povećati proizvodnju u SAD-u, koji ne sudjeluje u tom dogovoru.

Povećanje američke proizvodnje, naime, predstavlja trn u oku članicama OPEC-a i narušava njihova nastojanja da ograničenom ponudom podrže cijene.

A proizvodnja nafte u SAD-u dosegnula je prethodnoga tjedna rekordnu razinu od 9,68 milijuna barela dnevno.

Zbog toga se pažljivo prate podaci Baker Hughesa o naftnim postrojenjima u SAD-u, a izvješće te tvrtke pokazuje da je prošloga tjedna broj tih postrojenja porastao za dva, na njih 749, najvišu razinu od rujna.

Kako je lani u tom razdoblju bila aktivno samo oko 450 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ove razine cijena nafte i da kane povećati proizvodnju, a to potkopava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »