Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Pad cijena nafte zbog većeg broja bušotinskih postrojenja u SAD-u

Pad cijena nafte zbog većeg broja bušotinskih postrojenja u SAD-u

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom prošlotjednog rasta broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, no i dalje su nadomak najviših razina od sredine 2015.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ponedjeljak pala 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61 cent nižoj cijeni, od 57,75 dolara.

Ukupan broj bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošlom je tjednu porastao za još dva, na 749, najvišu razinu od rujna, objavilo je krajem prošloga tjedna Baker Hughes. Broj takvih postrojenja rani je pokazatelj buduće proizvodnje, a njegov skok u posljednjih godinu dana, kada ih je bilo 477, uslijedio je nakon što su energetske tvrtke povećale planove potrošnje u 2017.

Aktivnosti bušenja tijekom 2017. poticao je oporavak cijena sirove nafte nakon višegodišnjeg slabljenja. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan OPEC, uključujući i Rusiju, naime, prije godine dana dogovorili su smanjenja proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno, a na sastanku u prošlom tjednu dogovorili su produljenje tih rezova do kraja iduće godine.

"Tržišna reakcija do sada je bila pozitivna. Postoje samo dva zabrinjavajuća aspekta ... jedan je iračka nedisciplina o kojoj nije raspravljano, barem ne javno (odnosi na loš postupak Iraka prilikom dogovaranja rezova). Druga je OPEC-ova procjena za sljedeću godinu. Ona je daleko najviša, s godišnjim potrebama za njihovom naftom u visini 33,42 milijuna barela dnevno, dok američka vlada procjenjuje 32,70 milijuna a Međunarodna agencija za energiju 32,38 milijuna barela dnevno", naveo je Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Specijalizirana kompanija za istraživanje tržišta Zion Market Research objavila je novi izvještaj o globalnom tržištu 'offshore' vjetroelektrana u kojem se one opisuju po vrstama temelja i dubini mora u kojem su instalirane....
opširnije »
image
Na uglu ulica Titova i Alije Isakovića u Sarajevu postavljena je prva biljna fasada, a riječ je o ideji vijećnika općine Centar Denisa Challengera. Kompletan projekat je vodila NVO "Opus" u saradnji sa arhitektonskim studijem "Atelier 01"....
opširnije »
image
Hrvatska i Rusija nastavile su u subotu pojačanu dinamiku bilateralnih odnosa sastankom ministara vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić i Sergeja Lavrova na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu....
opširnije »