Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Veće američke zalihe spustile cijene nafte na 62 dolara

Veće američke zalihe spustile cijene nafte na 62 dolara

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 62 dolara nakon iznenađujućeg rasta američkih zaliha derivata koji signaliziraju slabljenje potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 79 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,07 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 centi nižoj cijeni, od 56,81 dolar.

Tržišta je jučer pritisnulo izvješće Američkog instituta za naftu (API-a), koje je pokazalo povećanje zaliha benzina za čak 9,2 milijuna barela u prošlom tjednu, te povećanje zaliha dizela i lož ulja za 4,3 milijuna barela.

Analitičari smatraju da je povećanje zaliha sezonskog karaktera. "Nosi sva obilježja smanjenja američke potražnje za gorivom na kraju godine, što bi pak trebalo zadržati cijene u vrlo ograničenom rasponu", rekao je Stephen Brennock iz PVM Oil Associetesa.

Dodatno cijene pritišće porast američke proizvodnje na 9,68 milijuna barela dnevno, blizu razine najvećih svjetskih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

Georgi Slavov iz Marex Spectrona drži da bi slabiji makroekonomski rezultati i pad iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta u prvom tromjesečju iduće godine mogli dodatno pritisnuti potražnju za sirovom naftom i cijene. Za sada vjeruje da će potražnja ostala čvrsta.

"Počinjemo nazirati slabije makroekonomske rezultate u ključnim područjima za potrošnju nafte. Također primjećujemo naznake predstojećeg smanjenja iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta u siječnju i veljači", rekao je.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 61,87 dolara, što znači da se povećala 42 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Specijalizirana kompanija za istraživanje tržišta Zion Market Research objavila je novi izvještaj o globalnom tržištu 'offshore' vjetroelektrana u kojem se one opisuju po vrstama temelja i dubini mora u kojem su instalirane....
opširnije »
image
Na uglu ulica Titova i Alije Isakovića u Sarajevu postavljena je prva biljna fasada, a riječ je o ideji vijećnika općine Centar Denisa Challengera. Kompletan projekat je vodila NVO "Opus" u saradnji sa arhitektonskim studijem "Atelier 01"....
opširnije »
image
Hrvatska i Rusija nastavile su u subotu pojačanu dinamiku bilateralnih odnosa sastankom ministara vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić i Sergeja Lavrova na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu....
opširnije »