Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Crna Gora: Od danas skuplje gorivo i električna energija

Crna Gora: Od danas skuplje gorivo i električna energija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U Crnoj Gori od danas stupaju na snagu brojna poskupljenja, koja su najviše uslovljena povećanjem poreza na dodatnu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 posto. To je prouzrokovalo i povećanje cijene struje, goriva, cigareta, javlja Anadolu Agency (AA).

Od danas, PDV u Crnoj Gori iznosi 21 posto, što je povećanje za dva posto. Vlada Crne Gore odlučila se na ovaj korak u cilju povećanja budžetskih prihoda. Povećanje PDV-a usloviće i određenja poskupljenja.

Tako je električna energija u Crnoj Gori od danas skuplja za šest posto, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 posto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Prema informacijama iz ove kompanije, tokom 2017. godine došlo je do značajnog rasta cijena električne energije na referentnoj energetskoj berzi u Budimpešti (HUPX) koja, shodno regulativi, utiče na formiranje cijena električne energije i u Crnoj Gori.

"Prije svega zbog loše hidrološke situacije u regionu, u prethodnih 12 mjeseci, cijene na berzi veće su skoro za 30 odsto“, saopšteno je iz EPCG.

U saopštenju se navodi da je povećanje od šest posto cijena energije za domaćinstva i male kupce značajno ispod tržišne berzanske cijene.

"Ukoliko se posmatra prosječan račun domaćinstava sa potrošnjom od 400 kWh, planiranim povećanjem sa sadašnjih 34 eura povećava se na 34,92 eura, što predstavlja uvećanje od 2,7 posto na cjelokupnom računu", saopšteno je iz EPCG.

Od danas su skuplje i sve vrste goriva u Crnoj Gori i to za dva centa. Eurosuper 98 i 95 koštaju 1,30 eura, dok dizel od danas košta 1,18 eura. Cijena lož ulja za veleprodaju iznosi 1,15 eura.

Poskupljenje goriva rezultat je povećanja PDV-a na 21 posto, a ove cijene važiće do 9. januara 2018. godine, kada će se prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, obaviti naredni obračun. Cijene goriva u Crnoj Gori su među najvećim u regionu.

Povećanje PDV-a i povećanje akcize na cigarete uslovili su i povećanje cijena cigareta. Tako su od danas sve vrste cigareta skuplje od 30 do 50 centi po paklici. Najeftinije cigarete od danas koštaju 2,40 eura.Energetika.ba / AA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »