Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte blizu 68 dolara, tržište preplašili nemiri u Iranu

Cijene nafte blizu 68 dolara, tržište preplašili nemiri u Iranu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 68 dolara, poduprte nastavljenim nemirima u Iranu koji potpiruju zabrinutost za opskrbu, dok potražnju potiču niske temperature u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podnevna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,83 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 61,78 dolara.

Šest dana protuvladinih prosvjeda u Iranu, trećem proizvođaču Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), pridodalo je cijenama nafte premiju za geopolitički rizik. Neredi do sada nisu utjecali na iransku proizvodnju niti na izvoz.

"Hladnoća u SAD-u i geopolitički faktor više su nego dovoljna potpora cijenama", konstatira Olivier Jakob iz švicarske savjetodavne tvrtke Petromatrix.

Vrlo niske temperature u SAD-u potaknule su kratkoročnu potražnju, posebice za lož uljem.

Analitičari bečkog JBC Energyja smatraju da su cijene nafte pretjerano reagirale na nerede u Iranu. Dodaju ipak da opskrbi iz te zemlje prijete druge potencijalne opasnosti.

"Ako stavimo na stranu aktualni fokus na ulične nerede, još je uvijek aktualna mogućnost opetovanog uvođenja američkih sankcija iranskoj naftnoj industriji", upozoravaju u JBC Energyju.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 65,12 dolara, te je porasla 29 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »