Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte nastavile rasti i u prvoj sedmici nove godine

Cijene nafte nastavile rasti i u prvoj sedmici nove godine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvooj sedmici nove godine porasle više od 1,5 posto, nastavljajući lanjski uzlazni trend, što je posljedica velikih hladnoća u SAD-u, rasta svjetskog gospodarstva i nemira u Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,5 posto, na 67,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,7 posto, na 61,45 dolara.

Tako je nastavljen uspon cijena nafte, nakon što je lani na londonskom tržištu porasla oko 17 posto i dosegnula najviše razine u dvije i pol godine.

Protuvladini protestii u Iranu, trećem po veličini proizvođaču unutar Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), jedan su od razloga uspona cijena nafte jer im je pridodana premija za geopolitički rizik, premda neredi dosad nisu utjecali na iransku proizvodnju niti na izvoz nafte, kažu analitičari.

"Hladnoća u SAD-u i geopolitički faktor više su nego dovoljna potpora cijenama", kaže Olivier Jakob iz savjetodavne firme Petromatrix.

Vrlo niske temperature u SAD-u potaknule su kratkoročnu potražnju, posebice za lož uljem.

Analitičari bečkog JBC Energyja smatraju da su cijene nafte pretjerano reagirale na nerede u Iranu. Dodaju ipak da opskrbi iz te zemlje prijete druge potencijalne opasnosti.

"Ako stavimo na stranu aktualni fokus na ulične nerede, još je uvijek aktualna mogućnost opetovanog uvođenja američkih sankcija iranskoj naftnoj industriji", upozoravaju u JBC Energyju.

Cijene nafte najveću potporu dobivaju od smanjene proizvodnje OPEC-a i Rusije, za 1,8 miliona barela dnevno, još od januara prošle godine, a to će potrajati najmanje do kraja rujna ove godine, a možda i do kraja godine.

Potporu pruža i snažan gospodarski rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi trebalo potaknuti jaču potražnju za 'crnim zlatom'.

S druge strane, značajniji uspon cijena sprječavaju procjene da će proizvodnja nafte u SAD-u nastaviti rasti i uskoro prekoračiti razinu od 10 miliona barela dnevno. Tako bi se približila razini proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

"Poremećaji u proizvodnji nafte (u Iranu) i dalje su tek daleka prijetnja ... problemi na naftovodu na Sjevernom moru u međuvremenu su riješeni... a američka proizvodnja nafte premašila je razine iz oktobra 2015. i ove će godine vjerojatno dosegnuti najviše razine u historiji", kaže Norbert Ruecker iz banke Julius Baer.

A podaci firme Baker Hughes o naftnim postrojenjima u SAD-u najavljuju smanjenje proizvodnje. Prošle sedmice, naime, broj tih postrojenja pao za njih pet, na 742.

Ti bi podaci mogli pružiti podršku cijenama, no kako je lani u tom razdoblju bila aktivno samo oko 470 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ove razine cijena nafte i da proizvode znatno više nego lani u tom razdoblju.

A to potkopava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »