Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Crna Gora planira novi tender za istraživanje nafte i gasa u pomorju

Crna Gora planira novi tender za istraživanje nafte i gasa u pomorju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, drugi po redu, trebalo bi da bude raspisan u narednoj godini, u cilju potpisivanja ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

- Što se tiče budućih aktivnosti, svakako da dosadašnjim dodeljivanjem ugovora nismo završili ovaj proces. Naš plan je da što više koncesionara uvedemo u našu off-shore teritoriju, ali taj proces mora ići ciklično - rekla je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business.

Prema njenim riječima, nakon završenog jednog tenderskog procesa 2014. godine, planiraju i drugi, koji bi trebalo da se realizuje u narednoj godini.

- Proces istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju teče u skladu sa radnim programom koji je sastavni deo ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika. Kompanije Eni i Novatek privode kraju elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za seizmička istraživanja za koji su u proteklom periodu sprovedene javne rasprave - podsetila je Sekulić.

Kada taj proces bude završen i nakon što Agencija za zaštitu životne sredine izda neophodnu dozvolu, počeće 3D seizmička istraživanja. Potom će uslijediti faza obrade prikupljenih podataka i interpretacija rezultata, a nakon toga, u drugoj polovini naredne godine, će se pristupiti prvom istražnom bušenju, navela je Sekulić.

Grčka kompanija Energean, kako je dodala, takođe izvodi radove predviđenom dinamikom i u skladu sa ugovorima, a u ovom trenutku je u fazi izrade procene uticaja na životnu sredinu za 3D seizmička istraživanja.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »