Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Manji broj bušotinskih postrojenja u SAD-u podigao cijene nafte nadomak 68 dolara

Manji broj bušotinskih postrojenja u SAD-u podigao cijene nafte nadomak 68 dolara

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 68 dolara slijedom blagog pada broja bušotinskih postrojenja u SAD-u i kontinuirane smanjene proizvodnje skupine vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 61,94 dolara.

Trgovci objašnjavaju da su cijene porasle pod utjecajem blagog smanjenja broja bušotinskih postrojenja za novu proizvodnju u SAD-u. Iz tvrtke Baker Hughes izvijestili su da ih je pet manje nego u tjednu ranije.

Unatoč tome očekuje se da će američka proizvodnja vrlo brzo premašiti razinu od 10 milijuna barela dnevno, uglavnom zahvaljujući ogromnoj proizvodnji iz škriljaca. Više proizvode samo Rusija i Saudijska Arabija.

"Na američkom su tržištu cijene nafte sada na razini za koju se očekuje da će privući veću proizvodnju nafte iz škriljaca", konstatira Ric Spooner iz sydneyskog CMC Marketsa.

"Trgovci bi se mogli odlučiti za suzdržanost dok tržišta čekaju konkretne dokaze o tome što će idućih mjeseci događati s brojem bušotinskih postrojenja i i razinom proizvodnje", kazao je Spooner.

Povećanje američke proizvodnje glavni je čimbenik protuteže smanjenju proizvodnje koje od siječnja prošle godine provode članice OPEC-a i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom a trebalo bi se protegnuti na cijelu ovu godinu.

Viši izvor iz neimenovanog velikog bliskoistočnog proizvođača nafte iz sastava OPEC-a izjavio je u ponedjeljak da u kartelu pozorno prate nemire u Iranu, kao i gospodarsku krizu u Venezueli, napominjući da će proizvodnju povećavati samo u slučaju opsežnijeg i dugotrajnijeg prekida proizvodnje u tim zemljama.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 65,86 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »