Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte stabilne nadomak 69 dolara

Cijene nafte stabilne nadomak 69 dolara

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 69 dolara, balansirajući između pada kineskog uvoza u prosincu i smanjenih američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,06 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi nižoj cijeni, od 63,34 dolara.

Uteg cijenama bili su relativno slabi kineski naftni podaci u prosincu, tumače analitičari i trgovci.

Tako se kineski uvoz sirove nafte u prosincu smanjio devet posto u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 33,7 milijuna tona, odnosno 7,97 milijuna barela dnevno, pokazuju podaci carinske uprave.

"Pad na kraju godine u izrazitom je raskoraku sa sezonom - uvoz se u prosincu smanjio na mjesečnoj razini prvi puta u najmanje pet godina", napisali su analitičari savjetodavne tvrtke JBC Energy.

Potporu je pak tržištu pružio pad komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD-u, za pet milijuna barela u prošlom mjesecnu, na 419,5 milijuna barela. To je nešto ispod petogodišnjeg prosjeka koji su zacrtali vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Oni su se obvezali smanjiti opskrbu za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ove godine i svesti zalihe u razvijenim industrijskim zemljama na petogodišnji prosjek kako bi poduprli cijene.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 67,38 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »