Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Američka naftna industrija imala je koristi od NAFTA-e

Američka naftna industrija imala je koristi od NAFTA-e

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Američka naftna industrija imala je koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, kazao je čelnik Američkog instituta za naftu (API), pozivajući kabinet predsjednika Donalda Trumpa da ne dira u NAFTA-u.

Uoči novog kruga pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA) u drugoj polovini siječnja u Montrealu čelnik API-ja Jack Gerard upozorava da bi bilo pogrešno mijenjati njegove odredbe u sektoru energetike.

"Gledano iz naše perspektive, energetski dio NAFTA-e dobro funkcionira", kazao je Gerard novinarima.

Američki predsjednik zatražio je nove pregovore o NAFTA-i kako bi izborio bolje uvjete za američke kompanije i potrošače.

Iz mnogih pak američkih kompanija poručuju da su američka industrija i potrošači imali koristi od postojećeg sporazuma a Gerard naglašava njegovu ključnu ulogu u uspjehu naftne industrije.

"Najviše nas muči što u slučaju da ne uspiju postići sporazum o nekim od tih drugih dijelova sporazuma, trebali bi zadržati postojeću konstrukciju NAFTA-e kada je u pitanju energija a ne povući se iz sporazuma", naglašava čelnik API-ja.

Trump je NAFTA-u proglasio "katastrofom", najgorim sporazumom koji su Sjedinjene Države ikada potpisale, tvrdeći da je prouzročio američki deficit u trgovini s Meksikom od 64 milijarde dolara i gubitak bezbroj radnih mjesta.

Gerard pak tvrdi da je sporazum "sjajan primjer što se može postići otvorenim granicama".

Prema vladinim podacima, američki izvoz nafte i derivata u Meksiko naglo je poskočio nakon potpisivanja sporazuma, na 880 tisuća barela dnevno u 2016. godini, sa samo 124 tisuće barela prije no što je stupio na snagu.

Pregovarači su zaključili pet krugova pregovora ali se i dalje spore oko pojedinih tema a ove će godine njihove pozicije dodatno zakomplicirati predsjednički izbori u Meksiku i izbori za američki Kongres.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »