Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | VIDEO: Cijena nafte manje 30 dolara, u BiH 5 feninga

VIDEO: Cijena nafte manje 30 dolara, u BiH 5 feninga

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Arhiv

Cijena barela sirove nafte nafte najniža je u protekle četiri godine. U Federaciji BiH, međutim, cijene su pale svega pet feninga od januara ove godine, a postoji mogućnost da do kraja godine pojeftini za još pet feninga.

Oko milion vozila je na ulicama širom BiH. Većina vozača žale se da je gorivo skupo.

“Pa u zadnje vrijeme jeste skupo.”

“Ne znam šta da kažem, za nas nisu prihvatljive, malo su veće, trebale bi se možda spustiti, ali šta je tu je“, govore građani za TV1.

Pojeftinjenje od pet feninga većini vozača, kažu, ne znači mnogo, ali postoje i oni koji kažu da im i tih pet feninga olakšava.

“Ma ništa to ne znači, ja 200 KM trošim mjesečno, u Kijevu živim.”

“Nama to ne igra neku ulogu posebnu, makar 20- 30 feninga kad bi bila niža, to bi možda bila prihvatljiva za nas česte korisnike.”

“Sigurno da znači, pošto puno kilometara prelazim.”

Barel sirove nafte od januara jeftiniji je za trideset dolara. Naime, cijena barela na svjetskom tržištu u januaru iznosila je oko 110 dolara, a sada iznosi oko 80 dolara. Vozači u FBiH gorivo su u januaru plaćali 2.35 KM, a odnedavno je pojeftinilo za 5 feninga, tako da je sada cijena goriva 2,30 KM, podaci su Federalnog ministarstva trgovine. Iz Ministarstva kažu i da su počeli primati zahtjeve za ponovnim smanjenjem cijena, tako da možemo očekivati novo pojeftinjenje za pet feninga.

Maloprodajne cijene nafte u našoj zemlji ne prate veleprodajne cijene, jer je tržište u BiH slobodno i cijene diktiraju distributeri.

"Ono što je bitno kod nas je da se cijene nafte i naftnih derivata formiraju uključujući nekoliko faktora. Prvi je faktor promjene rafinerijskih cijena. Zatim, odluke da se mijenjaju cijene zbog promjena dodatnih troškova PDV, akzice", pojašnjava Dujko Hasić, ekonomski analitičar VTK BiH.

Bez obzira na to što Bosanci i Hercegovci u odnosu na zemlje u regionu plaćaju jeftinije gorivo, građani smatraju da su, za naše uslove, cijene visoke. Sada, kada je barel nafte znatno jeftiniji, očekuju i značajniji pad cijena.

POGLEDAJTE VIDEO.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »