Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | EdF može preuzeti Arevu

EdF može preuzeti Arevu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je francuska elektroenergetska grupa EdF dobila odobrenje Evropske komisije za preuzimanje poslovanja s nuklearnim reaktorima također francuskog proizvođača nuklearne opreme Areva.

U skladu s time, EdF će preuzeti 51 - 75% udjela u kompaniji New NP, dijela Areva koji je zadužen za konstruiranje i isporuku nuklearnih reaktora, opreme, sistema za gorivo, kontrolnih sistema i usluga.

Vrijednost New NP-a procjenjuje se na oko 2,5 mlrd. eura.

Ali, kako su i EdF i Areva uključeni u projekt gradnje NE Hinkley Point C u Velikoj Britaniji, analitičari smatraju da će to pomoći pri uklanjanju zastoja u njegovom ostvarivanju i spriječiti prekomjerni porast troškova.

Naime, to su problemi do kojih dolazi na projektima kao što su NE Olikiluoto 3 u Finskoj koji već kasni devet godina, a troškovi su prekoračeni za više od 5 mlrd. eura ili NE Flamanville 3 u Francuskoj koji kasni šest godina, dok je proračun prekoračen za 7 mlrd. eura.

Pri tome je predviđeno da Areva zadrži kontrolu nad projektom u Finskoj.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
I Nizozemska će zabraniti automobile s benzinskim i dizelskim motorima...
opširnije »
image
Slovenska vlada prošli je četvrtak odgovorila na zastupničko pitanje o potencijalu gradnje hidroelektrana na Muri, konkretno projektu HE Hrastje-Mota, čiji cilj je multifunkcionalan i uključuje uređivanje Mure i regulaciju podzemnih voda, turističke namjene i sl. ...
opširnije »
image
Slovenska vlada je prošli četvrtak usvojila prijedlog novi Nacionalni plana o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva prema kojem će nakon 2030. obustaviti registraciju dizelskih i automobila pokretanih benzinom....
opširnije »