Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Nuklearni turizam: Černobil otvaranjem hostela želi privući više turista

Nuklearni turizam: Černobil otvaranjem hostela želi privući više turista

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Ukrajinska vlada unutar kontaminiranog područja Černobila otvorila je hostel, čime omogućuje turistima upoznavanje žarišta najveće nuklearne katastrofe u istoriji čovječanstva.

Hostel, koji se nalazi petnaestak kilometara od černobilske nuklearne elektrane, ima pedeset ležaja.

„Planiramo da ćemo moći smjestiti 102 čovjeka”, rekla je predstvnica hostela Svetlana Griščenko. Prvi gosti u novootvorenom hostelu su turisti iz SAD-a, Novog Zelanda i Danske.

Ukrajinska vlada turistima omogućava kratkotrajne posjete kontaminiranom području, koje je još uvijek nepodesno za boravak.

Nuklearna eksplozija u elektrani u Černobilu 1986. godine uzrokovala je oblak radioaktivnih čestica, koje su se proširile u cijeloj istočnoj Evropi. Da bi se spriječilo daljnje onečišćenje iznad uništenog reaktora izgrađen je betonski sarkofag, koji je prošle godine dodatno pojačan čeličnom kupolom.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
I Nizozemska će zabraniti automobile s benzinskim i dizelskim motorima...
opširnije »
image
Slovenska vlada prošli je četvrtak odgovorila na zastupničko pitanje o potencijalu gradnje hidroelektrana na Muri, konkretno projektu HE Hrastje-Mota, čiji cilj je multifunkcionalan i uključuje uređivanje Mure i regulaciju podzemnih voda, turističke namjene i sl. ...
opširnije »
image
Slovenska vlada je prošli četvrtak usvojila prijedlog novi Nacionalni plana o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva prema kojem će nakon 2030. obustaviti registraciju dizelskih i automobila pokretanih benzinom....
opširnije »