Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Francuska će smanjiti udio nuklearne energije u energetskom miksu

Francuska će smanjiti udio nuklearne energije u energetskom miksu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Francuski ministar za okoliš i energetiku Nicolas Hulot potvrdio je u ponedjeljak vladine namjere da smanji udio nuklearne energije u energetskom miksu s postojećih 75% na 50%.

Prošle godine u novembru vlada je podržala veću primjenu fotonapona a proizvodnja električne energije iz nuklearnih elektrana nastavlja padati.

Zakon bi mogao natjerati EDF da zatvori 18 do 20 nuklearnih rekatora, od postojećih 58 do 2025., što predstavlja veću promjenu energetske politike u toj zemlji koja se snažno oslanja na jeftinu energiju iz NE.

Novi francuski predsjednik Macron je u kampanji obećao investicije od 15 milijardi eura u energetsku tranziciju prema obnovljivoj energiji, kako bi se kapaciteti OIE do 2022. udvostručili.

Bivša ministrica okoliša, Segolene Royal, u maju 2016. predložila je unilateralno uvođenje najniže cijene tone ugljičnog dioksida u Francuskoj na 30 eura.

Međutim, socijalistička vlada suspendirala je plan jer su sindikati prosvjedovali zbog mogućih zatvaranja postrojenja TE na ugljen.

Izvršni direktor EDF-a Jean-Bernard Levy ponovio je kako je kompanija htjela minimalnu cijenu CO2 od 30 do 40 eura po toni u Francuskoj i Evropi kako bi se učinkovito natjecala, objavio je EMP.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Najveći ruski proizvođač nafte, državni Rosnjeft, dovršio je preuzimanje 49 posto udjela u privatnoj indijskoj rafineriji Essar Oil Limited (EOL), za koju je izdvojio 12,9 milijardi dolara....
opširnije »
image
Rusija je od 1990. godine smanjila emisije "gasova iz staklenika" za gotovo 50 odsto - navodi izvršni direktor Centra za energetsku efikasnost Igor Bašmakov.Sve to je usporilo globalno zagrijavanje za cijelu godinu, naveo je Bašmakov na Klimatskom forumu gradova Rusije....
opširnije »
image
Ruski Gazprom će povećati izvoz prirodnog plina za korisnike "Turskog toka" u odnosu na period od 1. januara do 15. augusta ove godine, saopćeno je iz te kompanije. ...
opširnije »