Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Francuska će smanjiti udio nuklearne energije u energetskom miksu

Francuska će smanjiti udio nuklearne energije u energetskom miksu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Francuski ministar za okoliš i energetiku Nicolas Hulot potvrdio je u ponedjeljak vladine namjere da smanji udio nuklearne energije u energetskom miksu s postojećih 75% na 50%.

Prošle godine u novembru vlada je podržala veću primjenu fotonapona a proizvodnja električne energije iz nuklearnih elektrana nastavlja padati.

Zakon bi mogao natjerati EDF da zatvori 18 do 20 nuklearnih rekatora, od postojećih 58 do 2025., što predstavlja veću promjenu energetske politike u toj zemlji koja se snažno oslanja na jeftinu energiju iz NE.

Novi francuski predsjednik Macron je u kampanji obećao investicije od 15 milijardi eura u energetsku tranziciju prema obnovljivoj energiji, kako bi se kapaciteti OIE do 2022. udvostručili.

Bivša ministrica okoliša, Segolene Royal, u maju 2016. predložila je unilateralno uvođenje najniže cijene tone ugljičnog dioksida u Francuskoj na 30 eura.

Međutim, socijalistička vlada suspendirala je plan jer su sindikati prosvjedovali zbog mogućih zatvaranja postrojenja TE na ugljen.

Izvršni direktor EDF-a Jean-Bernard Levy ponovio je kako je kompanija htjela minimalnu cijenu CO2 od 30 do 40 eura po toni u Francuskoj i Evropi kako bi se učinkovito natjecala, objavio je EMP.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH usvojen je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a Klix.ba donosi pojašnjenje šta znači usvajanje navedenog zakona. ...
opširnije »
image
Za deset mjeseci 2017. godine iz BiH je izvezena roba u vrijednosti od 9.368.151.000 KM, što je više za 17,16 posto (1.372.219.000 KM ) u odnosu na isti period prethodne godine....
opširnije »
image
Holandski naučnici smatraju da biogorivo predstavlja "lažno rješenje za klimatske probleme" i da treba odustati od njegove upotrebe na evropskom nivou....
opširnije »