Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | NE Krško: U maju proizvodnja malo iznad planirane

NE Krško: U maju proizvodnja malo iznad planirane

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image NE Krško

NE Krško je u maju 2017. proizvela 5 38782 , 8 M Wh bruto električne energije na izlasku generatora, odnosno 5 1 3032 , 6 MWh neto elektr ične energije. U tom je mjesecu proizvodnja bila za 0 , 6 % iznad planirane ( 510 000 MWh).

Faktor raspoloživosti bio je 100 - postotni, i faktor iskorištenja bio je 100 - postotni . Elektrana je radila unutar ograničenja tehničkih specifikacija. Svi su sigurnosni sistemi bili operabilni.

U maju se rijeka Sava zagrija vala zbog rada NEK prosječno za 2 , 1 ºC , a najviše za 3 ºC od dozvoljena 3 ºC. Najveća ukupna dopusna godišnja radioaktivnost u tekućim ispustima iznosi 45 TBq. Od toga je udio za tritij u svibnju iznosio 0, 0000 1 11 %, a ukupni godišnji udio do kraja maja 0 , 988 %.

Za ostale radionuklide, čija je dopusna godišnja radioaktivnost 100 G Bq, udio u proteklom mjesecu iznosio je 0,00 0 494 %, a godišnje 0, 0 0 202 %. Cjelogodišnji utjecaj na stanovništvo zbog ispuštanja radioaktivnih tvari ograničen je godišnjom dozom od 50 μSv za pojedinca iz kritične skupine stanovništva.

Ocijenjeni utjecaj u svibnju iznosio je 0, 1 3 % i 0 , 75 % godišnje doze od dopusne doze na udaljenosti od 500 m. U tom je mjesecu uskladišteno 7 paketa ( 1 , 456 m 3 ) nisko i srednje radioaktivnog otpada, priopćeno je iz NEK-a.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Cijene nafte su na svjetskim tržištima pale i prošle sedmice, i to već peta zaredom te tako postigle najniže razine u 10 mjeseci jer OPEC-ovo smanjenje proizvodnje nije značajnije umanjilo neravnotežu između ponude i potražnje. ...
opširnije »
image
Naučnici i energetičari iz Rusije, Јapana, Kine i Јužne Koreje su se tokom međunarodnog foruma o superprovodljivosti pri prenosu jednosmjerne struje dogovorili da se formira radna grupa za sprovođenje neophodnih mjera za stvaranje velikog Azijskog energetskog prstena, navodi se na sajtu "Roset"....
opširnije »
image
Dugo najavljivana izgradnja Termoelektrane (TE) Banovići trebalo bi da počne do kraja ove godine, potvrdio je za Klix.ba rukovodilac službe za izgradnju TE Banovići Avdija Mumić....
opširnije »