Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Mitsubishi i Assystem kupuju udio u francuskom proizvođaču nuklearnih reaktora

Mitsubishi i Assystem kupuju udio u francuskom proizvođaču nuklearnih reaktora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Japanski industrijski konglomerat Mitsubishi i francuska tvrtka za inženjerske usluge Asystem kupili su udjele u proizvođaču nuklearnih reaktora New NP, priopćila je francuska energetska tvrtka EDF, koja je od Areve kupila taj dio poslovanja.

Transakcijom je vrijednost New NP-a procijenjena na 2,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju. EDF je odlučio kupiti 75 posto udjela u Arevinom poslovanju s gradnjom reaktora u lipnju 2015. godine, uz početnu procjenu vrijednosti te transakcije od oko 2,7 milijardi eura. Očekuje se da će sporazum biti zaključen ove godine.

U travnju ove godine Pariz je obavijestio Europsku komisiju o planu restrukturiranja Areve, uključujući i isplatu prethodno odobrenih 4,5 milijardi eura (4,75 milijardi dolara) iz državne blagajne.

Francuska smatra nuklearnu energiju ključnom privrednom granom, što objašnjava i sudjelovanje vlade u pregovorima o restrukturiranju tog sektora.
U svibnju EDF je dobio zeleno svjetlo europskog regulatora za kupnju New NP-a a danas su izvijestili da bi Mitsubishi Heavy Industries kupio između 15 i 19,5 posto a Assystem pet posto udjela u New NP-u. Također su dodali da "EDF ostaje otvoren i za ulazak drugih strateških partnera".

Assystem je u svibnju objavio da želi kupiti udio u NP Arevi u sklopu odmicanja fokusa s automobilskog i zrakoplovnog sektora.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navode da će u taj sporazum uložiti 125 milijuna eura.

Areva je najveća francuska kompanija u segmentu gradnje nuklearnih reaktora a 2011. godine zapali su u teškoće nakon što je katastrofa u japanskoj Fukushimi zadala težak udarac tom sektoru.

Dodatno su njihovu poziciju otežali problemi u gradnji prvog tlakovodnog reaktora generacije 3%2B (EPR) u Finskoj, čije se otvaranje sada najavljuje za kraj 2018. godine, devet godina kasnije no što je prvotno planirano, podsjeća agencija AFP.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »