Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Mitsubishi i Assystem kupuju udio u francuskom proizvođaču nuklearnih reaktora

Mitsubishi i Assystem kupuju udio u francuskom proizvođaču nuklearnih reaktora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Japanski industrijski konglomerat Mitsubishi i francuska tvrtka za inženjerske usluge Asystem kupili su udjele u proizvođaču nuklearnih reaktora New NP, priopćila je francuska energetska tvrtka EDF, koja je od Areve kupila taj dio poslovanja.

Transakcijom je vrijednost New NP-a procijenjena na 2,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju. EDF je odlučio kupiti 75 posto udjela u Arevinom poslovanju s gradnjom reaktora u lipnju 2015. godine, uz početnu procjenu vrijednosti te transakcije od oko 2,7 milijardi eura. Očekuje se da će sporazum biti zaključen ove godine.

U travnju ove godine Pariz je obavijestio Europsku komisiju o planu restrukturiranja Areve, uključujući i isplatu prethodno odobrenih 4,5 milijardi eura (4,75 milijardi dolara) iz državne blagajne.

Francuska smatra nuklearnu energiju ključnom privrednom granom, što objašnjava i sudjelovanje vlade u pregovorima o restrukturiranju tog sektora.
U svibnju EDF je dobio zeleno svjetlo europskog regulatora za kupnju New NP-a a danas su izvijestili da bi Mitsubishi Heavy Industries kupio između 15 i 19,5 posto a Assystem pet posto udjela u New NP-u. Također su dodali da "EDF ostaje otvoren i za ulazak drugih strateških partnera".

Assystem je u svibnju objavio da želi kupiti udio u NP Arevi u sklopu odmicanja fokusa s automobilskog i zrakoplovnog sektora.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navode da će u taj sporazum uložiti 125 milijuna eura.

Areva je najveća francuska kompanija u segmentu gradnje nuklearnih reaktora a 2011. godine zapali su u teškoće nakon što je katastrofa u japanskoj Fukushimi zadala težak udarac tom sektoru.

Dodatno su njihovu poziciju otežali problemi u gradnji prvog tlakovodnog reaktora generacije 3%2B (EPR) u Finskoj, čije se otvaranje sada najavljuje za kraj 2018. godine, devet godina kasnije no što je prvotno planirano, podsjeća agencija AFP.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »