Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Rusija će graditi egipatsku nuklearnu elektranu

Rusija će graditi egipatsku nuklearnu elektranu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je Egipat potpisao ugovor s Rusijom o gradnji NE Dabaa, prve takve elektrane u Egiptu. Elektrana snage 4800 MW nalazit će se na obali Sredozemnog mora, oko 130 km sjeverozapadno od Kaira.

Njezina će se gradnja financirati najvećim dijelom (85%) iz ruskog kredita vrijednost 25 mlrd. dolara. Očekuje se da će radove na gradnji svečano započeti egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Istovremeno, Rusija bi trebala i graditi NE Amra. Riječ je o također prvom takvom postrojenju u Jordanu. Projekt je vrijedan 10 mlrd. dolara i očekuje se da bude dovršen do 2022. godine. Isto tako, Rusija i Iran su dogovorili proširenje postojeće NE Bushehr u Iranu.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »