Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | IAEA: Postoje indikacije da je sjevernokorejski nuklearni reaktor u funkciji

IAEA: Postoje indikacije da je sjevernokorejski nuklearni reaktor u funkciji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pri UN-u su kazali da postoje indikacije da je eksperimentalni nuklearni reaktor Yongbyon možda u funkciji.

U izjavi na sastanku vijeća guvernera u Beču, iz IAEA je rečeno da je ova agencija zabrinuta zbog posljednje nuklearne probe Sjeverne Koreje, izvještava Xinhua.

- Postoje indikacije da je reaktor u eksperimentalnom nuklearnom postrojenju Yongbyon u funkciji. U postrojenju za preradu šipki s nuklearnim gorivom u Yongbyonu pojavili su se pokazatelji da je u pitanju upotreba objekta za centrifuge za obogaćivanje uranija - kazao je Yukiya Amano, čelnik IAEA-e.

Čelnik IAEA-e je rekao da IAEA nastavlja pratiti razvoj nuklearnog programa Sjeverne Koreje, iako ova zemlja nije pod sistemom zaštitnih mjera IAEA-e.

Prošlog mjeseca je formiran tim za Sjevernu Koreju u sistemu zaštitnih mjera IAEA-a kako bi se unaprijedili kapaciteti za nadziranje nuklearnog programa Sjeverne Koreje, rečeno je iz IAEA-e.

Sjevernokorejska KCTV je  3.septembra objavila da je ta zemlja uspješno detonirala hidrogensku bombu koja može biti postavljena na interkontinentalni balistički projektil.Energetika,ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »