Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | IAEA: Postoje indikacije da je sjevernokorejski nuklearni reaktor u funkciji

IAEA: Postoje indikacije da je sjevernokorejski nuklearni reaktor u funkciji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pri UN-u su kazali da postoje indikacije da je eksperimentalni nuklearni reaktor Yongbyon možda u funkciji.

U izjavi na sastanku vijeća guvernera u Beču, iz IAEA je rečeno da je ova agencija zabrinuta zbog posljednje nuklearne probe Sjeverne Koreje, izvještava Xinhua.

- Postoje indikacije da je reaktor u eksperimentalnom nuklearnom postrojenju Yongbyon u funkciji. U postrojenju za preradu šipki s nuklearnim gorivom u Yongbyonu pojavili su se pokazatelji da je u pitanju upotreba objekta za centrifuge za obogaćivanje uranija - kazao je Yukiya Amano, čelnik IAEA-e.

Čelnik IAEA-e je rekao da IAEA nastavlja pratiti razvoj nuklearnog programa Sjeverne Koreje, iako ova zemlja nije pod sistemom zaštitnih mjera IAEA-e.

Prošlog mjeseca je formiran tim za Sjevernu Koreju u sistemu zaštitnih mjera IAEA-a kako bi se unaprijedili kapaciteti za nadziranje nuklearnog programa Sjeverne Koreje, rečeno je iz IAEA-e.

Sjevernokorejska KCTV je  3.septembra objavila da je ta zemlja uspješno detonirala hidrogensku bombu koja može biti postavljena na interkontinentalni balistički projektil.Energetika,ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »