Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | NE Krško: U augustu proizvodnja malo ispod planirane

NE Krško: U augustu proizvodnja malo ispod planirane

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image NE Krško

NE Krško je u augustu 2017. proizvela 524446,2 MWh bruto električne energije na izlasku generatora ,odnosno 494786,8 MWh neto električne energije. U tom je mjesecu proizvodnja bila za 0,04 % ispod planirane (495000 MWh).

Faktor raspoloživosti bio je 100-postotni, kao i faktor iskorištenja koji je također bio 100-postotni.

NEK je radila unutar ograničenja tehničkih specifikacija. Svi su sigurnosni sistemi bili operabilni. U kolovozu se rijeka Sava zagrijavala zbog rada NEK prosječno za 2,8 ºC, a najviše za 3 ºC od dozvoljena 3 ºC.

Najveća ukupna dopusna godišnja radioaktivnost u tekućim ispustima iznosi 45 TBq. Od toga je udio za tritij u kolovozu iznosio 1,55 %, a ukupni godišnji udio do kraja kolovoza 5,73 %.

Za ostale radionuklide, čija je dopusna godišnja radioaktivnost 100 GBq, udio u proteklom mjesecu iznosio je 0,0004 %, a godišnje 0,0047 %.

Cjelogodišnji utjecaj na stanovništvo zbog ispuštanja radioaktivnih tvari ograničen je godišnjom dozom od 50 μSv za pojedinca iz kritične skupine stanovništva.

Ocijenjeni utjecaj u kolovozu iznosio je 0,33 % i 1,63 % godišnje doze od dopusne doze na udaljenosti od 500 m. U tom je mjesecu uskladišteno 7 paketa (1,456 m3) nisko i srednje radioaktivnog otpada, priopćeno je iz NEK-a. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »