Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Niču nove nuklearne elektrane

Niču nove nuklearne elektrane

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je ruska nuklearnoenergetska tvrtka Rosatom najavila gradnju nuklearne elektrane i istraživačkog centra u JAR-u.

Istodobno, tvrtka je nedavno potpisala i ugovor s Nigerijskim povjerenstvom za nuklearnu energiju (NAEC). Suradnja ruske tvrtke i južnoafričke vlade započela je još 2009. godine potpisivanjem ugovora o suradnji, no uz Rosatom, za gradnju nove južnoafričke nuklearne elektrane snage 9,6 GW zanimaju se još i južnokorejski KEPCO, francuski EDF i New Areva, američko-japanski Westinghouse Nuclear i kineski CGN.

S druge strane, južnoafrička elektroenergetska tvrtka Eskom nedavno je dobila odobrenje za razvoj još jednog projekta nuklearne elektrane. Postrojenje snage 4 GW trebalo bi se graditi na području pokrajine Zapadni rt.

Istodobno, čak je 10 novih nuklearnih reaktora u planu za gradnju na drugoj strani Atlanskog oceana. Tako argentinska vlada najavljuje gradnju dva nova reaktora već 2018. godine, a vrijednost cjelokupnog projekta, koji bi trajao cijelo desetljeće, procjenjuje se na čak  13 mlrd. dolara. Tu je i plan produljenja vijeka trajanja postrojenja u NE Embalse.

Novi reaktor snage 720 MW gradit će kanadska nuklearnoenergetska tvrtka SNC-Lavalin i argentinska (državna) nuklearnoenergetska tvrtka NA-SA. Tu je i projekt gradnje još jednog reaktora snage 1,15 GW, što bi trebala ostvariti kineska tvrtka CNNC. Konačno, i Argentina sama razvija vlastiti projekt malog i modularnog reaktora, za čiji se prototip snage 25 MW očekuje da bi mogao biti gotovo 2018. godine. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »