Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Novi problemi za britansku nuklearnu elektranu

Novi problemi za britansku nuklearnu elektranu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da se Odbor za javni proračun britanskog Parlamenta suprostavio prijedlogu vlade za rješavanje problematike financiranja projekta NE Hinkley Point C.

Naime, Odbor je izjavio kako smatra da je vlada propustila zaštititi potrošače pri spomenutom prijedlogu financiranja buduće nuklearne elektrane i usprotivio se budućoj gradnji nuklearnih elektrana na taj način.

Britanska vlada je sa željom napuštanja primjene termoelektrana na ugljen francuskoj elektroenergetskoj tvrtki EDF, koja financira projekt nove britanske nuklearne elektrane, zajamčila najnižu cijenu električne energije od 92,5 GBP/(MW h) u narednih 35 godina.

No, smatra se da bi zbog toga cijena projekta mogla dosegnuti čak 30 milijardi funti ili čak pet puta više nego što se isprva očekivalo.

Pri tome bi vlada (tj. porezni obveznici) trebala plaćati razliku između veleprodajne cijene električne energije i spomenute najniže cijene.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »