Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | Kina će graditi kvartovske nuklearke

Kina će graditi kvartovske nuklearke

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Čini se da je Kina pronašla ekološki prihvatljiv a opet dovoljno snažan izvor energije koji bi osigurao toplinu u kućanstvima sjevernih gradova Kine tokom zimskih mjeseci.

Budući da ugljen, čiju konzumaciju zbog smoga i ekološkog stanja Kina nastoji smanjiti, ne dolazi u obzir, Vlada se okrenula prema nuklearnoj energiji. Upravo bi nuklearna energija, prema mišljenju vlasti, trebala postati pouzdan izvor energije na lokalnim razinama.

Kinezi su odlučili problemu pristupiti na inovativan način. Umjesto izgradnje velikih nuklearnih elektrana, Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC) razmatra dizajn malih, „kvartovskih“ reaktora. Korporacija je u Pekingu nedavno uspješno testirala prototip takvog lokalnog reaktora DHR-400 Yanlong.

Lokalni reaktor bi, prema ideji CNNC, trebao biti najbolja alternativa ugljenu i pouzdano rješenje za česte prekide u isporuci topline na sjeveru Kine. Svaki reaktor trebao bi generirati 400 megavata i pružati toplinu za 200 tisuća domaćinstava. „Kvartovska“ nuklearka se sastoji od jezgre uronjene u vodeni spremnik zapremine jednog standardnog olimpijskog bazena. Procjenjuje se da se da projekt zahtijeva 226 milijuna dolara investicija dok bi izgradnja trajala tri godine – što je za svijet nuklearnih elektrana prava sitnica.

Prema navodima Reutersa, malen i relativno jednostavan dizajn niskotlačnog reaktora trebao bi biti sigurniji od starije nuklearne braće. Temperature ne bi trebale prelaziti 100 stupnjeva, a elektrana bi radila po principu „plug and play“ jer bi se lako mogla spojiti na postojeću toplinsku mrežu.

U CNNC-u kažu da je tehnologija spremna za proizvodnju te da su u fazi testiranja, osim Pekinga, isporučivali toplinu za potrebe svog razvojnog institute i uredskih zgrada tokom pune tri godine. Za razliku od „prave“ nuklearne elektrane, nova urbana tehnologija bi koristila neusporedivo manje radioaktivnog materijala, tek oko 2 posto. Osim toga, takva bi energija mogla biti jeftinija od plina.

No, stručnjaci naglašavaju da je najveći problem u prihvaćanju takvog rješenja od strane javnosti, koja ne bi lako prihvatila uvjerenja o sigurnosti takve tehnologije. Pekingu je projekt vrlo zanimljiv, no vlada će sigurno oprezno ići sa implementacijom projekta i prvo pokrenuti javne tribine, diskusije i obrazovno-propagandne programe, prenosi SEEbiz.eu.

Kina bi tako mogla postati prva zemlja koja bi krenula u komercijalizaciju lokalnih reaktora za specifičnu urbanu namjenu.

Ovo je samo dio dugoročne nuklearne strategije Pekinga, koji osim snažnog naglaska na obnovljivim izvorima želi dio energetskih potreba pokriti i stabilnom te sigurnom nuklearnom energijom. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA tvrdi da je Kina postala najbrže rastući proizvođač nuklearne energije. Kina ima 38 aktivnih reaktora dok je 19 u fazi izgradnje. Od godine 2000., Peking je povećao broj aktivnih reaktora čak deset puta. 

Prema viziji kineske Nacionalne energetske administracije, zemlja planira do 2030. godine doseći kapacitet od 150 gigavata i tako učiniti nuklearnu energiju ekonomski kompetitivnom. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »