Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nuklearna energija | NE Krško: Proizvodnja u novembru malo iznad planirane

NE Krško: Proizvodnja u novembru malo iznad planirane

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image NE Krško

NE Krško je u novembru 2017. proizvela 525520,9 MWh bruto električne energije na izlasku generatora odnosno 500040,4 MWh neto električne energije. U tom je mjesecu proizvodnja bila za 2,05 % iznad planirane (490000 MWh).

Faktor raspoloživosti bio je 100-postotni, kao i faktor iskorištenja. Elektrana je radila unutar ograničenja tehničkih specifikacija. Svi su sigurnosni sistemi bili operabilni.

U novembru se rijeka Sava zagrijavala zbog rada NEK prosječno za 1,5 ºC, a najviše za 3 ºC od dozvoljena 3 ºC. Najveća ukupna dopusna godišnja radioaktivnost u tekućim ispustima iznosi 45 TBq. Od toga je udio za tritij u novembru iznosio 2,75 %, a ukupni godišnji udio do kraja novembra 9,85 %.

Za ostale radionuklide, čija je dopusna godišnja radioaktivnost 100 GBq, udio u proteklom mjesecu iznosio je 0,00045 %, a godišnje 0,00607 %. Cjelogodišnji utjecaj na stanovništvo zbog ispuštanja radioaktivnih tvari ograničen je godišnjom dozom od 50 μSv za pojedinca iz kritične skupine stanovništva.

Ocijenjeni utjecaj u novembru iznosio je 0,11 % i 1,92 % godišnje doze od dopusne doze na udaljenosti od 500 m. U tom je mjesecu uskladišteno 7 paketa (1,456 m3) nisko i srednje radioaktivnog otpada, priopćeno je iz NEK-a. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »