Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | FOTO: Čović i Novalić pustili u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu Mostar 9

FOTO: Čović i Novalić pustili u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu Mostar 9

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Fena

Federalni premijer Fadil Novalić i član Predsjedništva BiH Dragan Čović u četvrtak su pustili u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu TS 110/x kV Mostar 9 (Buna), čija je vrijednost 4,6 miliona maraka.

Izgradnja TS 110/x kV Buna i priključnog dalekovoda vrlo je značajan investicijski projekt čijom su se realizacijom stvorili preduslovi za formiranje 110 kV elektroenergetskog prstena oko Mostara koji će trajno riješiti sigurnost opskrbe električnom energijom na 110 kV naponskom nivou potrošača na tom području.

U svom obraćanju nazočnima, federalni premijer je kazao kako pokrenuti investicijski projekti omogućavaju dugoročnu sigurnost u snabdijevanju električnom energijom.

Naglasio je kako Vlada FBiH, kao jedna od suvlasnika, podržava sve projekte koje je Elektroprijenos BiH realizirao, a naročito one koji će se tek realizirati.

Ustvrdio je kako mu je posebno drago što su izvođači radova većinom domaće kompanije.

- Očekujem kako će domaći proizvođači sudjelovati još više u velikim investicijama koje slijede u budućnosti - kazao je federalni premijer.

Generalni direktor Elektroprijenosa BiH Mato Žarić kazao je kako se trenutno radi na oko 50 trafostanica na području cijele BiH.

Dodao je kako rekonstrukcija jedne trafostanice traje od godinu do godinu i pol dana, a kao glavni problem s kojima se Elektroprijenos BiH susreće je Zakon o javnim nabavkama.

- Elektoprenos je stabilna kompanija s 1350 radnika i mislim da će zadaća koje je pred nju postavljena biti dobro urađena - zaključio je Žarić.

Izgradnjom TS i njenom povezivanju sa susjednim TS, TS 400/x kV Mostar 4 i TS 110/x Mostar 1, TS Buna postaje i jako važna čvorišna točka iz koje će napajati 110 kV elektroenergetska mreža na jugu BiH, čime će se povećati sigurnost napajanja i stabilizacija naponskih prilika u tom dijelu 110 kV elektroenergetske mreže.

Izgradnjom ove TS, značajno su povećani kapaciteti opskrbe električnom energijom potrošača na 35 kV i 10 kV naponskom nivou predmetnog područja.

Pored navedenog, TS 110/x kV Buna smještena je na južnom dijelu mostarske kotline i pored već navedenog značaja za potrošače električne energije u Mostaru, jako bitna njezina uloga kao čvorišne točke iz koje će se električnom energijom opskrbljivati i potrošači općina Čapljina i Stolac.

Također, izgradnjom TS Buna stvoreni su uvjeti za napajanje potrošača na trasi buduće autoceste na koridoru Vc.

Inače, izgradnja TS 110/x kV Buna s priključnim dalekovodom prvi je značajniji projekt Elektroprijenosa BiH koji je realiziran na području koje pokriva Operativno područje Mostar, a u toku je realizacija projekta izgradnje dalekovoda 110 k V TS Buna – TS Mostar 4 i sanacija dalekovoda 110 kV TS Buna – TS Mostar 1.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Proizvodnja uglja u Rumuniji dostigla je u prvih sedam mjeseci 2017. godine 2,667 mil. t ekvivalenta nafte, što je za 14,4% više nego u istom razdoblju 2016., pokazuju podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (INS). ...
opširnije »
image
Proizvodnja električne energije iz nuklarnog goriva preko "Velike bare" već je neko vrijeme u krizi, iako se još prije deset godina činilo da je na pragu velika renesansa. ...
opširnije »
image
Nakon što je zvanična Moskva, putem predstavnika ruskog giganta „Gazprom“, zatražila prije nekoliko dana od bh. institucija da konačno počnu rješavati pitanje isplate ratnog duga za plin, koji iznosi 98 miliona dolara, na pomolu je nova trakavica na relaciji BiH – Rusija, koja bi mogla imati velike posljedice po snabdijevanje naše države ovim energentom, otkriva „Dnevni avaz“....
opširnije »