Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | VIDEO: U ovoj godini ulaganje u elektro-energetski sektor TK 240 miliona KM

VIDEO: U ovoj godini ulaganje u elektro-energetski sektor TK 240 miliona KM

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image TE Tuzla

Na sjednici Udruženja za industriju, energetiku i rudarstvo Kantonalne privredne komore Tuzla istaknuto je da je tokom ove godine planirano ulaganje u elektro-energetski sektor u Tuzlanskom kantonu u iznosu od 240 miliona KM.

Najviše pažnje je neophodno posvetiti poslovanju Rudnika Kreka, jer od četiri firme iz ovog sektora, jedina je poslovala negativno, ali određeni pomaci su zabilježeni tokom prošle godine. Naime, u Rudnicima Kreka u 2016. godini zabilježen je rast proizvodnje od oko 15 posto, a taj trend je nastavljen i u ovoj godini.

Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović izrazio je očekivanje da će se uz pomoć ovih investicija Rudnik Kreka ostvariti što pozitivnije rezultate odnosno da povećati nivo eksploatacije i proizvodnje i time poboljšati uvjete radnika budući da je rudarstvo nosilac privrede Tuzlanskog kantona.

- U 2017./18. godini imamo ostatak finansijskih sredstava gdje je Elektroprivreda u prošloj godini donijela odluku o ulaganju novih finansijskih sredstava u Rudnik Kreka u iznosu od 158 miliona KM - izjavio je izvršni direktor za razvoj, tehničke poslove i investicije Rudnika Kreka Sead Hodžić.

Zahvaljujući angažmanu članova Udruženja za industriju, energetiku i rudarstvo nedavno je oformljen i klaster nazvano "Energy Investment".

Sekretar Udruženja za industriju, energetiku i rudarstvo Kantonalne privredne komore Tuzla Nurudin Žunić kazao je da su u tom klasteru pet, uglavnom, privatnih firmi i to Tehnopetrol, Deling, Rudar, Indeks i Umel Dalekovodmontaža.

- Sve ove firme su respektabilne i ukupno imaju oko 1.150 radnika, od kojih je oko 150 visokoobrazovnih, a imaju i respektabilan ukupni prihod. Sada će one zajednički nastupati na tržištu - zaključio je Žunić.

Prema globalnim planovima, do 2022. godine doći će do zatvaranja većine nuklearnih elektrana u svijetu, pa je u tome šansa više za razvoj termoelektrana i rudnika uglja. Inače elektro-energetski sektora u GDP-u Tuzlanskog kantona učestvuje s 50 posto, prenosi Fena.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »