Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Đonlagić: Projekt "Energa" prati svjetske trendove

Đonlagić: Projekt "Energa" prati svjetske trendove

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Mirsad Đonlagić

Međunarodni sajam energetike, rudarstva i prateće industrije "Energa" tokom trodnevnog održavanja u Sarajevu svojim sadržajima pokazao je da prati svjetske trendove i zadovoljni smo posjetom i interesovanjem javnosti za događaje u okviru ove poslovne manifestacije - izjavio je za Fenu predsjednik Inicijativnog odbora Projekta „Energa“ Mirsad Đonlagić.

Nakon šest uspješnih izdanja u Tuzli , Projekt „Energa“ 7. međunarodni sajam energetike, rudarstva i prateće industrije tokom trodnevnog održavanja u Sarajevu okupio je više od stotinu izlagača iz zemlje i inozemstva i više od 150 učesnika konferencijskog dijela ove poslovne manifestacije.

- Kao kod svakog poslovnog poteza i odluke uvijek postoji određena doza neizvjesnosti i brige kako će to sve skupa da bude, te da li je odluka bila ispravna. Ono što smo znali, što je bilo sa šest prethodnih konferencija, odnosno sajmova uopšte nije bilo upitno, ali je bio veliki izazov ovakvu manifestaciju  prvi put organizirati u Sarajevu. Ono što je mene oduševilo i sve ljude koji su radili u organizaciji sajma jeste ambijent koji smo zatekli u Sarajevu, ljude koji su sarađivali i odlučivali o svim tim stvarima, puno povjerenje... Kao rezultat svega toga - jedna pozitivna vijest se vezala za drugu i na kraju kada se sumiraju rezultati vidi se da je taj potez bio potpuno ispravan, opravdan i vidi se da je Sarajevu trebalo nešto upravo ovako kao što je specijalizirani sajam i konferencija „Energa“ - kazao je Đonlagić prenoseći svoje utiske s ovogodišnje "Energe".

Ovakve specijalizirane manifestacije, po njegovim riječima, teže je organizirati nego sajmove općeg tipa uzimajući u obzir i činjenicu da to izaziva pažnju jednog određenog stručnog kruga ljudi, dakle ne onako masovno kao što je slučaj s  općim sajmovima.

- Vrlo smo zadovoljni i činjenica je da je prvi dan njegovog održavanja bilo oko hiljadu posjetilca pored svih učesnika, a slično je bilo i preostala dva dana. Ovaj sjajan rezultat koji je ovdje ostvaren najbolja je preporuka za iduću godinu, mislim da već imamo ideju da to podignemo na jedan još viši nivo, a postoji spremnost ljudi u Sarajevu i državnih institucija, kantonalnih, institucija Grada Sarajeva da to maksimalno podrže da bi manfestacija prerasla u jedanu veliku, regionalnu specijaliziranu manifestaciju, s obzirom na to da je energetika stvar budućnosti ove zemlje, pa i ovog regiona. Očekujemo da napravimo još jedan iskorak jer nas obvezuju postignuća sajma da iduće godine moramo da postignemo još bolje rezultate - dodao je Đonlagić.

Izdvojio je da su ga posebno oduševili sjajno i maštovito dizajnirani štandovi i ozbiljnost kojom su pristupili njegovi konstrukori, te izuzetni detalji koji se mogu prepoznati na štandovima.

Kada je riječ o konferencijskom dijelu tu su obuhvaćene stvari koje se tiču strateškog karaktera kada je riječ o energetici.

- Zastupam stajalište energeske diverzifikacije. To znači da nije dovoljno da imamo samo ugalj, termo i hidropotencijale na raspolaganju nego da koristimo i sunce i biomasu i vjetar i sve ostale obnovljive izvore energije. Na taj način ne samo da čistimo prirodu već i dobijamo energiju - dodao je Đonlagić.

Po njegovim riječima, suština je da se iskoriste svi energetski potencijali, ali posebnu simboliku predstavlja i to što je sajam započeo dan nakon obilježavanja Međunarodnog dana zaštite okoliša.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »