Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | "Energopetrolu" prijeti stečaj!

"Energopetrolu" prijeti stečaj!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Vlada Federacije BiH zatražila je od „Energopetrola“ da dostavi plan stabilizacije poslovanja. Dubioza u toj kompaniji koja je u većinskom vlasništvu zagrebačke INA-e je alarmantna, na šta „Avaz“ godinama argumentirano upozorava.

Federalna vlada, čiji je udio u „Energopetrolu“ 22 posto, traži plan za održivo rješenje.

Visina kapitala

Ovo nam je zvanično potvrdila i Aida Soko, savjetnica premijera Federacije Fadila Novalića, koja je zadužena za razgovore s predstavnicima INA-e. Samo prošle godine kumulativni gubitak u „Energopetrolu“ iznosio je 209 miliona KM.

No, zanimljivo je da, osim enormnih gubitaka, ovaj nekadašnji gigant ima i velike dugove, a najviše duguje „majci“, INA-i, koja mu je odobravala i još odobrava kredite za jednu vrstu investiranja. Dok firma pravi gubitke i diže kredite, INA odobrava novac za investicije, ali i uzima veliki novac od zarade.

Soko nam je potvrdila da je evidentno iz izvještaja o poslovanju da je „Energopetrol“ prezadužen i da su gubici iznad visine kapitala, veći od 120 miliona KM. Ona nam je pojasnila da, kako stvari stoje, nije isključena ni opcija da ova firma završi u stečaju, upravo zbog prezaduženosti. No, tu odluku mora donijeti Zagreb, jer „Energopetrol“ najviše duguje upravo INA-i, koja mu i odobrava kredite.

- Mi od INA-e tražimo da nam predloži način na koji to misli riješiti, kako da pokrije gubitke. Nas kao Vladu prvenstveno interesuje zadržavanje radnih mjesta. Čekat ćemo Skupštinu, koja je zakazana za 23. juni, kako bismo vidjeli šta će biti s firmom – istakla je Soko.

Tužbe radnika

Prema njenim riječima, Uprava „Energopetrola“ redovno izmiruje obaveze prema radnicima, ali zbog novih i starih kredita pravi velike gubitke.

- Tu su i tužbe radnika. Upravo je to razlog što smo tražili plan stabilizacije poslovanja i način pokrivanja gubitaka. Mi tražimo rješenje za nešto što je održivo. To očekujemo već do kraja mjeseca i na bazi tih podataka ćemo razgovarati. Vidjet ćemo na koji će se način pokriti ovi gubici - kaže Soko.

Ko je kome davao kredite

- Uslovno, i da dođe do stečaja zbog dugovanja, imovina „Energopetrola“ vrlo je atraktivna. Ali, osim INA-i, oni nemaju velika dugovanja državi, dobavljačima. Zapravo, najveći su dugovi povezanima licima i samo oni između sebe mogu pokrenu stečaj, jer duguju za kredite koje su uzimali za investiranje - kaže Soko. 

Pismo namjere nije obavezujuće

Pismo namjere koje su poslali iz INA-e Vladi FBiH, od koje traže 100-postotni paket u „Energopetrolu“, nije obavezujuće, smatra Soko.

- To nije u skladu s redovnim procedurama. Zna se ko raspisuje tender za prodaju i tu sve mora biti transparentno. Oni mogu iskazati interes, ali ne može ni Vlada ni APF direktno pregovarati samo s jednim kupcem – rekla nam je Soko.

Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da sve više svjetskih kompanija pokazuje zanimanje za preuzimanje udjela u britanskim vjetroelektranama od norveške elektroenergetske kompanije Statkraft. ...
opširnije »
image
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ Nihada Glamoč potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje dijela gasne distributivne mreže u Ulici Maria Mikulića. ...
opširnije »
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je kineska nuklearnoenergetska tvrtka CNNP najavila gradnju čak 20 plutajućih nuklearnih elektrana za pokrivanje potreba na otocima i uz obale Južnokineskog mora. ...
opširnije »