Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Konaković: Postoji mogućnost povlačenja odluke o poskupljenju grijanja u KS

Konaković: Postoji mogućnost povlačenja odluke o poskupljenju grijanja u KS

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je za Klix.ba kako zbog pritužbi građana postoji mogućnost da bude povučena odluka o retroaktivnom poskupljenju grijanja u KS.

"Nakon reakcije velikog broja potrošača, mi smo danas pripremili zaduženje za Toplane i nezavisno stručno tijelo koje po zakonu priprema odluke za Vladu KS i koje je pripremilo odluku koja je već donesena, da analiziraju primjedbe potrošača te da Vladi daju odgovor da li je retroaktivno poskupljenje bilo moguće", rekao je Konaković.

On je istakao da će Vlada KS ponovo korigovati cijenu ako ustanove kako postoje određeni problemi pravne prirode. Kako kaže, do umanjenja cijene za uvećani iznos doći će već na narednom računu.

"Nakon toga će do poskupljenja doći u septembru. Gledano s aspekta poskupljenja, mi tu uopće ne trebamo trošiti riječi. Plin je poskupio za 13,5 posto i grijanje u Toplanama mora poskupjeti", kazao je Konaković.

Dodaje da Vladi KS nije potrebna cijela priča koja je u domenu politizacije, isto kao ni podnošenje apelacije Ustavnom sudu FBiH.

"Nećemo dozvoliti da dođe do toga. Izvršit ćemo korekciju iako će ljudima biti teže, ali će to biti ispravnije. Računi će od septembra biti uvećani za više od 8,3 posto. Analiza nezavisnog stručnog tijela pokazat će za koliko će to biti", rekao je Konaković.

Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da sve više svjetskih kompanija pokazuje zanimanje za preuzimanje udjela u britanskim vjetroelektranama od norveške elektroenergetske kompanije Statkraft. ...
opširnije »
image
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ Nihada Glamoč potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje dijela gasne distributivne mreže u Ulici Maria Mikulića. ...
opširnije »
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je kineska nuklearnoenergetska tvrtka CNNP najavila gradnju čak 20 plutajućih nuklearnih elektrana za pokrivanje potreba na otocima i uz obale Južnokineskog mora. ...
opširnije »