Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | U BiH povećana potrošnja električne energije

U BiH povećana potrošnja električne energije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Tropske temperature koje haraju našom zemljom posljednjih dana zasigurno će bh. građane udariti i po novčanicima. Tako je zbog ekstremnih vrućina povećana upotreba klima-uređaja i potrošnja električne energije, kako nam je potvrđeno iz oba elektroprivredna preduzeća u Federaciji BiH.

Stabilno i sigurno

No, uprkos tome, iz „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) i „Elektroprivrede HZHB“ (EPHZHB) ustvrdili su za naš list da je snabdijevanje strujom stabilno i sigurno.

Samo u proteklom mjesecu, kazali su nam iz EPBiH, ostvarena je ukupna potrošnja električne energije u količini od 387.773 megavat-sata. U odnosu na juli prošle godine, ukupna potrošnja povećana je za 9.313 megavat-sati ili za 2,5 posto.

- Uprkos izuzetno lošoj hidrološkoj situaciji koja rezultira znatnim smanjenjem dotoka vode u akumulacije, u kapacitetima EPBiH proizvedeno je 665,84 gigavat-sati električne energije, što je za 6,04 posto više od planirane proizvodnje. Zahvaljujući ostvarenoj proizvodnji, svi potrošači na područjima koja su u nadležnosti „Elektroprivrede BiH“ uredno su snabdjeveni - kazala nam je portparol EPBiH Midheta Kurspahić.

Rekordan dan

Iz EPHZHB su naveli da je potrošnja električne energije u julu ove godine za tri posto veća nego u istom periodu lani.

Prema riječima Marije Buntić, portparola EPHZHB, najveća dnevna potrošnja u julu ove godine za četiri posto je veća nego u danu s najvećom potrošnjom u istom mjesecu lani. Buntić nam je precizirala da je za prva tri dana avgusta u odnosu na isti period prošle godine potrošnja na području koje opskrbljuje EPHZHB veća za čak šest posto!

- Uprkos lošoj hidrološkoj situaciji, osiguravamo dovoljne količine električne energije za sve naše potrošače i tako će biti i ubuduće bez obzira na vremenske uvjete - poručila je Buntić..

Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »