Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | U BiH povećana potrošnja električne energije

U BiH povećana potrošnja električne energije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Tropske temperature koje haraju našom zemljom posljednjih dana zasigurno će bh. građane udariti i po novčanicima. Tako je zbog ekstremnih vrućina povećana upotreba klima-uređaja i potrošnja električne energije, kako nam je potvrđeno iz oba elektroprivredna preduzeća u Federaciji BiH.

Stabilno i sigurno

No, uprkos tome, iz „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) i „Elektroprivrede HZHB“ (EPHZHB) ustvrdili su za naš list da je snabdijevanje strujom stabilno i sigurno.

Samo u proteklom mjesecu, kazali su nam iz EPBiH, ostvarena je ukupna potrošnja električne energije u količini od 387.773 megavat-sata. U odnosu na juli prošle godine, ukupna potrošnja povećana je za 9.313 megavat-sati ili za 2,5 posto.

- Uprkos izuzetno lošoj hidrološkoj situaciji koja rezultira znatnim smanjenjem dotoka vode u akumulacije, u kapacitetima EPBiH proizvedeno je 665,84 gigavat-sati električne energije, što je za 6,04 posto više od planirane proizvodnje. Zahvaljujući ostvarenoj proizvodnji, svi potrošači na područjima koja su u nadležnosti „Elektroprivrede BiH“ uredno su snabdjeveni - kazala nam je portparol EPBiH Midheta Kurspahić.

Rekordan dan

Iz EPHZHB su naveli da je potrošnja električne energije u julu ove godine za tri posto veća nego u istom periodu lani.

Prema riječima Marije Buntić, portparola EPHZHB, najveća dnevna potrošnja u julu ove godine za četiri posto je veća nego u danu s najvećom potrošnjom u istom mjesecu lani. Buntić nam je precizirala da je za prva tri dana avgusta u odnosu na isti period prošle godine potrošnja na području koje opskrbljuje EPHZHB veća za čak šest posto!

- Uprkos lošoj hidrološkoj situaciji, osiguravamo dovoljne količine električne energije za sve naše potrošače i tako će biti i ubuduće bez obzira na vremenske uvjete - poručila je Buntić..

Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »