Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | VIDEO: Volkswagenov električni Microbus stiže 2022. godine

VIDEO: Volkswagenov električni Microbus stiže 2022. godine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Godinama je Volkswagen prikazivao djeliće svog konceptnog mikrobusa u retro stilu, bez namjere da ga stavi u serijsku proizvodnju. To se ipak promijenilo. VW je najavio da će 2022. godine konačno i ozbiljno krenuti u rad na ovim električnim vozilima.

Koncept nazvan I.D. Buzz početkom ranije ove godine prikazan je na Detroit Auto Showu, ali niko nije očekivao da će se jednog dana zaista i proizvoditi iako se govorilo kako šef brenda Herbert Diess pokušava "progurati" taj projekt.

I.D. Buzz će se zasnivati na novoj platformi za električna vozila pod imenom Modularen Elektrifizierungsbaukasten (MEB) koja je debitovala u januaru 2016. na CES-u. Tehnologija baterija i pogona omogućava punjenje baterije od 80 posto za 15 minuta, a pogon je takav da ne ispušta nikakve štetne gasove. Baterija se nalazi u podnici vozila, kao kod Tesle i sličnih električnih automobila, prenosi Klix.ba.I.D. Buzz će imati pogon na sva četiri točka, sa dva električna motora na prednjoj i dva na zadnjoj osovini ukupne snage 374 KS.

Imat će nevjerovatno prostran enterijer, ali i zadovoljiti savremene sigurnosne standarde. Vanjske dimenzije bit će mu kao kod kompaktnog teretnog kombija, a unutrašnji prostor kao kod velikog SUV-a. Osim toga, VW će napraviti kombi verziju I.D. Buzza.Kada stigne u proizvodnju, trebalo bi da sadrži sjedišta koja je moguće mijenjati, kao i mogućnost autonomne vožnje nivoa "3". To nije potpuna autonomija jer vozilo i dalje zahtijeva da se iza vozačevog sjedišta nalazi čovjek koji će obraćati pažnju dok I.D. Buzz samostalno upravlja, koči i ubrzava.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »