Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | U Kruščici ove subote protest solidarnosti protiv izgradnje hidroelektrana

U Kruščici ove subote protest solidarnosti protiv izgradnje hidroelektrana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Arhiv

Koalicija za zaštitu rijeka BiH u subotu organizuje protest solidarnosti u naselju Kruščica, općina Vitez, čiji mještani više od mjesec dana protestuju protiv izgradnje mini hidroelektrana.

"Mještani Kruščice se, više od mjesec dana, mirnim okupljanjem bore protiv izgradnje mini hidroelektrana na istoimenoj rijeci, koja vodom za piće snabdijeva veliki broj građana Viteza i Zenice. U subotu nas domaćini očekuju u velikom broju, na izletištu gdje će se održati protest solidarnosti, kao i druženje kraj rijeke", saopćili su organizatori.
 
Jedan od demonstranata iz Kruščice Muris Đelilović kazao je Feni kako se očekuje dolazak ljudi iz Banja Luke, Fojnice i nekoliko drugih bh. gradova, koji će podržati napore mještana Kruščice da se zaustavi izgradnja hidroelektrana.
 
Stanovnici Kruščice više od mjesec dana upozoravaju da neće dozvoliti izgradnju hidroelektrana, jer bi, kako kažu, one uništile rijeku Kruščicu, kao i turistički potencijal ovog područja.
 
Zbog toga su izlazili na mirni protest ispred zgrade Općine Vitez te svakodnevno organiziraju dežurstva u blizini lokacije na kojima je predviđena izgradnja hidroelektrana.Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »