Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Dalić: Dobro je da Ina razmatra razne opcije za rafineriju u Sisku

Dalić: Dobro je da Ina razmatra razne opcije za rafineriju u Sisku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Martina Dalić

Vladi je iznimno važno stvaranje uvjeta za povećanje zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji i u tom smislu je dobro što Ina razmatra razne opcije za Rafineriju nafte (RN) Sisak, ocijenila je u petak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Marina Dalić.

Na novinarsko pitanje za komentar Deloitteove analize opstojnosti RN Sisak, uz napomenu da o toj analizi informaciju ima iz medija kazala je da je "ispravan smjer analizirati mogućnosti i poslovne prilike koje će rezultirati zadržavanjem zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji i razvojem poslovanja u tome području".

"Nama kao Vladi je iznimno važno da se u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je tijekom proteklih godina značajno pogođena propašću starih, socijalističkih poduzeća, održe i razvijaju mogućnosti za zapošljavanje velikih tvrtki, a onda naravno i malih", rekla je Dalić nakon predstavljanja projekta "Sve na jednom mjestu" kojim se građanima i poduzetnicima približavaju mogućnosti instrumenata unutarnjeg tržišta EU-a.

"Ina je tu jedan od sigurno najvažnijih poduzetnika i meni je stoga drago da razmatra razne opcije kako povećati zaposlenost. Naravno, konačne odluke donijet će upravljački organi Ine", rekla je Dalić.

Sindikalnim partnerima i Radničkom vijeću Ine u četvrtak su Deloittovi konzultanti predstavili rezultate analize opcija održivog poslovanja sisačke rafinerije.

U Ini kažu da Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazuje kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje.

Nekoliko prijedloga iz Deloitteove analize kombinira mogućnost prijevoza naftnih poluproizvoda između dviju rafinerija - i to u oba smjera, radi bolje iskoristivosti kapaciteta, s mogućnošću proizvodnje bitumena i kalciniranog koksa u Sisku.

U priopćenju Uprave Ine kaže se da Deloitteovo izvješće "jasno ukazuje kako je prijelazna opcija samo rješenje na srednji rok, koje podrazumijeva konverziju Rafinerije nafte Sisak u potencijalno bio-rafineriju i logistički centar od 1. siječnja 2021. godine ili najkasnije s početkom rada postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, Ininog ulaganja procijenjene vrijednosti od oko 3 milijarde kuna".

Prema poslovnim rezultatima Ine, u 2016. godini Rafinerija nafte Sisak generirala negativni tijek novca u iznosu od 194 milijuna kuna, dok je negativan financijski efekt na dobit iz osnovne djelatnosti iznosio 264 milijuna kuna.

Takav trend nastavio se i u prvom polugodištu 2017.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Automobili s dizelskim motorima polako gube prijatelje u industrijalizovanom svijetu. Sud u Štutgartu odlučio je zabraniti korištenje dizelaša od 1. januara 2018. godine, a gradovi poput Pariza, Atine i Madrida žele donijeti slične odluke u narednih nekoliko godina. Neki od najvećih proizvođača auta odredili su smrtnu presudu svojim dizelskim modelima....
opširnije »
image
Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađen je s Direktivama Europske unije koje reguliraju tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova motornih vozila, priopćilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija....
opširnije »
image
Nova nalazišta gasa na istoku mediteranske regije mogu da ponude Evropi alternativne izvore energije koje EU traži, izjavio je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi....
opširnije »