Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Dalić: Dobro je da Ina razmatra razne opcije za rafineriju u Sisku

Dalić: Dobro je da Ina razmatra razne opcije za rafineriju u Sisku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Martina Dalić

Vladi je iznimno važno stvaranje uvjeta za povećanje zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji i u tom smislu je dobro što Ina razmatra razne opcije za Rafineriju nafte (RN) Sisak, ocijenila je u petak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Marina Dalić.

Na novinarsko pitanje za komentar Deloitteove analize opstojnosti RN Sisak, uz napomenu da o toj analizi informaciju ima iz medija kazala je da je "ispravan smjer analizirati mogućnosti i poslovne prilike koje će rezultirati zadržavanjem zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji i razvojem poslovanja u tome području".

"Nama kao Vladi je iznimno važno da se u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je tijekom proteklih godina značajno pogođena propašću starih, socijalističkih poduzeća, održe i razvijaju mogućnosti za zapošljavanje velikih tvrtki, a onda naravno i malih", rekla je Dalić nakon predstavljanja projekta "Sve na jednom mjestu" kojim se građanima i poduzetnicima približavaju mogućnosti instrumenata unutarnjeg tržišta EU-a.

"Ina je tu jedan od sigurno najvažnijih poduzetnika i meni je stoga drago da razmatra razne opcije kako povećati zaposlenost. Naravno, konačne odluke donijet će upravljački organi Ine", rekla je Dalić.

Sindikalnim partnerima i Radničkom vijeću Ine u četvrtak su Deloittovi konzultanti predstavili rezultate analize opcija održivog poslovanja sisačke rafinerije.

U Ini kažu da Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazuje kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje.

Nekoliko prijedloga iz Deloitteove analize kombinira mogućnost prijevoza naftnih poluproizvoda između dviju rafinerija - i to u oba smjera, radi bolje iskoristivosti kapaciteta, s mogućnošću proizvodnje bitumena i kalciniranog koksa u Sisku.

U priopćenju Uprave Ine kaže se da Deloitteovo izvješće "jasno ukazuje kako je prijelazna opcija samo rješenje na srednji rok, koje podrazumijeva konverziju Rafinerije nafte Sisak u potencijalno bio-rafineriju i logistički centar od 1. siječnja 2021. godine ili najkasnije s početkom rada postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, Ininog ulaganja procijenjene vrijednosti od oko 3 milijarde kuna".

Prema poslovnim rezultatima Ine, u 2016. godini Rafinerija nafte Sisak generirala negativni tijek novca u iznosu od 194 milijuna kuna, dok je negativan financijski efekt na dobit iz osnovne djelatnosti iznosio 264 milijuna kuna.

Takav trend nastavio se i u prvom polugodištu 2017.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »