Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Nakon Volva i Jaguar Land Rover se okreće električnim vozilima

Nakon Volva i Jaguar Land Rover se okreće električnim vozilima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover objavio je da će od 2020. svi njihovi modeli biti na električni pogon. Naime, od tada tvrtka više neće proizvoditi vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem već će se fokusirati na hibridna i električna vozila.

Kupci će u svim Jaguarovim modelima moći birati između sasvim električnih automobila, plug-in hibrida i blago hibridnih vozila (MHV) s regenerativnim kočenjem. Prvi sasvim električni SUV-ovi, Jaguar i I-PACE naći će se u prodaji iduće godine.

Automobili će zadržati postojeći dizajn klasičnih roadstera, a kako su objavili govoreći o viziji kompanije za 2040., koncept za budućnost bit će sasvim autonomna električna vozila "u vlasništvu ili dijeljena".

Tvrtka je također objavila da počinje reciklirati aluminij iz starih vozila i ponovo ga koristi u proizvodnji. Ova objava dolazi samo dva mjeseca nakon što je Volvo dao sličnu najavu, kako će sva njihova vozila nakon 2019. imati električni motor, a Škotska je objavila da će nakon 2032. sva nova vozila morati biti električna. Velika Britanija to planira 2040., objavio je Edie. 

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »