Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Tokom osam godina bit će energetski utopljeno 430 javnih objekata u BiH

Tokom osam godina bit će energetski utopljeno 430 javnih objekata u BiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Sezin Sinanoglu

Rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić danas su u Sarajevu predstavile projekt energetske efikasnosti za koji je Zeleni klimatski fond odobrio 17,3 miliona KM.

Zahvaljujući navedenim sredstvima, Sinanoglu je istakla da će se proces utopljavanja vršiti u 430 javnih objekata, čime će se unaprijediti uslovi boravka za 150.000 korisnika, od kojih je 80.000 žena.

- Među najvažnijim benefitima projekta je taj što će biti otvoreno 5.630 radnih mjesta sa punim radnim vremenom, kao i obučeno više od 2.500 osoba u oblasti održivog energetskog menadžmenta – rekla je Sinanoglu.

Po njenim riječima, doći će do „smanjena emisije stakleničkih gasova za 2,02 miliona tona ekvivalenta ugljendioksida“.

- U narednih osam godina trajat će implementacija projekta „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljika u BiH“ koji će doprinijeti prelasku sa uglja i nafte na obnovljive izvore energije. Bit će izrađen softver koji će pokazati tačne uštede, a iz tih ušteda trebalo bi reinvestirati u nove objekte – kazala je Golić.

Izrazila je zadovoljstvo što će projektne aktivnosti poboljšati uslove boravka, prije svega u zdravstvenim i obrazovnim institucijama u BiH. Objekti će, kako navodi, biti energetski utopljeni tako što će biti zamijenjeni prozori, ugrađena nova energetski efikasna fasada, a u pojedinim objektima će biti rekonstruisan krov ili zamijenjen sistem grijanja.

Osim Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske partneri navedenog projekta su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »