Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Šarović: BiH ima potencijal za unapređenje energetske efikasnosti

Šarović: BiH ima potencijal za unapređenje energetske efikasnosti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Mirko Šarović

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima značajan potencijal za unapređenje energetske efikasnosti, potrošnja energije po jedinici BDP-a koja je jedan od najvažnijih energetskih pokazatelja zemlje, u BiH je skoro 2,5 puta veća od svjetskog prosjeka, istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obraćajući se učesnicima međunarodnog energetskog foruma ''Ruska energetska sedmica'' u Rusiji.

Naglasio je neophodnost uvođenja planiranih mjera energetske efikasnosti i značaj podrške i saradnje sa zemljama članicama EU, i s Rusijom.

U cilju osiguranja neophodne podrške Rusije za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) Šarović se, tokom boravka u Moskvi, susreo s Gruzdevom Alexejom Vladimirovićem zamjenikom ministra ekonomskog razvoja Rusije i glavnim pregovaračem Rusije za pristup trećih zemalja WTO Medvedkom Jurjevičem.

Nakon sastanka, izrazio je zadovoljstvo zbog vidnog napretka u pregovorima i spremnosti ruske strane da značajno revidira svoje prvobitne zahtjeve.

Sastanak je održan i s Ruskom federalnom upravom za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor (Rosseljhoznadzor). Konstatovano je da, nakon otklanjanja prošlogodišnjih prepreka, izvoz voća i povrća iz BiH ide nesmetano i da se u 2017. godini očekuje rekordan izvoz od preko 50 miliona KM.

Za prvih sedam mjeseci izvezeno je voća i povrća u vrijednosti od 34 miliona KM što je za 15 posto više nego u cijeloj 2016. godini. Od BiH se očekuje da što prije otkloni uočene nedostatke na farmama i izvoznim objektima da bi narednih mjeseci dobila dozvolu za izvoz mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusku Federaciju. U cilju realizacije ove važne obaveze, dogovoreni su precizne aktivnost i rokovi, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U sklopu posjete ministar Šarović će posjetiti i bosanskohercegovačke privrednike koji su angažovani u Rusiji, te vodeće ruske distributere lijekova i farmaceutskih sredstava.

''Ruska energetska sedmica'' je najveći energetski samit ove vrste u svijetu, koji je otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i na kome su prisutni lideri zemalja najvećih proizvođača nafte, gasa i drugih energenata. Cilj ovog događaja je predstavljanje potencijala razvoja međunarodne saradnje na polju energetike, razvoj svjetskog energetskog sektora, kao i velikih gasnih projekata i širenje nekih od njih, kao što je takozvani turski tok.Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »