Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Šarović: BiH ima potencijal za unapređenje energetske efikasnosti

Šarović: BiH ima potencijal za unapređenje energetske efikasnosti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Mirko Šarović

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima značajan potencijal za unapređenje energetske efikasnosti, potrošnja energije po jedinici BDP-a koja je jedan od najvažnijih energetskih pokazatelja zemlje, u BiH je skoro 2,5 puta veća od svjetskog prosjeka, istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obraćajući se učesnicima međunarodnog energetskog foruma ''Ruska energetska sedmica'' u Rusiji.

Naglasio je neophodnost uvođenja planiranih mjera energetske efikasnosti i značaj podrške i saradnje sa zemljama članicama EU, i s Rusijom.

U cilju osiguranja neophodne podrške Rusije za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) Šarović se, tokom boravka u Moskvi, susreo s Gruzdevom Alexejom Vladimirovićem zamjenikom ministra ekonomskog razvoja Rusije i glavnim pregovaračem Rusije za pristup trećih zemalja WTO Medvedkom Jurjevičem.

Nakon sastanka, izrazio je zadovoljstvo zbog vidnog napretka u pregovorima i spremnosti ruske strane da značajno revidira svoje prvobitne zahtjeve.

Sastanak je održan i s Ruskom federalnom upravom za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor (Rosseljhoznadzor). Konstatovano je da, nakon otklanjanja prošlogodišnjih prepreka, izvoz voća i povrća iz BiH ide nesmetano i da se u 2017. godini očekuje rekordan izvoz od preko 50 miliona KM.

Za prvih sedam mjeseci izvezeno je voća i povrća u vrijednosti od 34 miliona KM što je za 15 posto više nego u cijeloj 2016. godini. Od BiH se očekuje da što prije otkloni uočene nedostatke na farmama i izvoznim objektima da bi narednih mjeseci dobila dozvolu za izvoz mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusku Federaciju. U cilju realizacije ove važne obaveze, dogovoreni su precizne aktivnost i rokovi, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U sklopu posjete ministar Šarović će posjetiti i bosanskohercegovačke privrednike koji su angažovani u Rusiji, te vodeće ruske distributere lijekova i farmaceutskih sredstava.

''Ruska energetska sedmica'' je najveći energetski samit ove vrste u svijetu, koji je otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i na kome su prisutni lideri zemalja najvećih proizvođača nafte, gasa i drugih energenata. Cilj ovog događaja je predstavljanje potencijala razvoja međunarodne saradnje na polju energetike, razvoj svjetskog energetskog sektora, kao i velikih gasnih projekata i širenje nekih od njih, kao što je takozvani turski tok.Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »