Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Forum o električnoj energiji krajem mjeseca u Sarajevu

Forum o električnoj energiji krajem mjeseca u Sarajevu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Forum ''Bosna i Hercegovina i svjetski trendovi u oblasti električne energije'' bit će održan krajem mjeseca u Sarajevu u organizaciji Ureda britanskog ministarstva za međunarodnu trgovinu u BiH i grupacije ''Alfa Energy''.

Događaj koji će okupiti komercijalne potrošače obradit će teme kao što su kada kupiti električnu energiju i kako izabrati adekvatan ugovor, izazovi komercijalnih potrošača električne energije u BiH, bh. berza električne energije i električna vozila - uskoro i u BiH.

Cilj Foruma je da objasni izazove koji su pred kompanijama koje zaključuju ugovor za električnu energiju, da predstavi faktore koji utječu na cijenu, te da napravi poređenje s drugim svjetskim berzama električne energije.

Učesnici panela će biti predstavnici snabdjevača elelektričnom energijom, komercijalni potrošači, predstavnici regulatornih tijela i nevladinog sektora iz BiH i regije.

Ovakav forum održan je i prošle godine u Sarajevu i okupio je 100 predstavnika uspješnih kompanija iz BiH koji su raspravljali o mogućnostima koje nudi otvoreno tržište električne energije u BiH.

Ured britanskog ministarstva za međunarodnu trgovinu u BiH pomaže britanskim kompanijama da povećaju trgovinsku konkurentnost u BiH, te pomaže firmama iz BiH da identifikuju poslovne prilike u Ujedinjenom Kraljevstvu i prošire svoje poslovanje.

Alfa Energy Group je međunarodna grupacija koja se bavi strateškim savjetovanjem komercijalnih potrošača energenata. S kancelarijama u Londonu, Čikagu, Frankurtu i Sarajevu, ova grupacija se već 20 godina brine za efikasno upravljanje energijom svojih 4.000 klijenata. Alfa Energy Group je članica Britanskog poslovnog kluba u BiH.

Tržište električne energije u BiH je otvoreno od januara 2015. godine, što znači da svi komercijalni potrošači imaju pravo da kupuju električnu energiju od snabdjevača koji im ponudi najbolje uslove. Trenutno, u BiH postoji 26 licenciranih snabdjevača, po podacima DERK-a, saopćeno je iz britanske ambasade u BiH.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »