Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Forum o električnoj energiji krajem mjeseca u Sarajevu

Forum o električnoj energiji krajem mjeseca u Sarajevu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Forum ''Bosna i Hercegovina i svjetski trendovi u oblasti električne energije'' bit će održan krajem mjeseca u Sarajevu u organizaciji Ureda britanskog ministarstva za međunarodnu trgovinu u BiH i grupacije ''Alfa Energy''.

Događaj koji će okupiti komercijalne potrošače obradit će teme kao što su kada kupiti električnu energiju i kako izabrati adekvatan ugovor, izazovi komercijalnih potrošača električne energije u BiH, bh. berza električne energije i električna vozila - uskoro i u BiH.

Cilj Foruma je da objasni izazove koji su pred kompanijama koje zaključuju ugovor za električnu energiju, da predstavi faktore koji utječu na cijenu, te da napravi poređenje s drugim svjetskim berzama električne energije.

Učesnici panela će biti predstavnici snabdjevača elelektričnom energijom, komercijalni potrošači, predstavnici regulatornih tijela i nevladinog sektora iz BiH i regije.

Ovakav forum održan je i prošle godine u Sarajevu i okupio je 100 predstavnika uspješnih kompanija iz BiH koji su raspravljali o mogućnostima koje nudi otvoreno tržište električne energije u BiH.

Ured britanskog ministarstva za međunarodnu trgovinu u BiH pomaže britanskim kompanijama da povećaju trgovinsku konkurentnost u BiH, te pomaže firmama iz BiH da identifikuju poslovne prilike u Ujedinjenom Kraljevstvu i prošire svoje poslovanje.

Alfa Energy Group je međunarodna grupacija koja se bavi strateškim savjetovanjem komercijalnih potrošača energenata. S kancelarijama u Londonu, Čikagu, Frankurtu i Sarajevu, ova grupacija se već 20 godina brine za efikasno upravljanje energijom svojih 4.000 klijenata. Alfa Energy Group je članica Britanskog poslovnog kluba u BiH.

Tržište električne energije u BiH je otvoreno od januara 2015. godine, što znači da svi komercijalni potrošači imaju pravo da kupuju električnu energiju od snabdjevača koji im ponudi najbolje uslove. Trenutno, u BiH postoji 26 licenciranih snabdjevača, po podacima DERK-a, saopćeno je iz britanske ambasade u BiH.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »