Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Olakšica za rudnike FBiH: Oslobađanje plaćanja putarine na dizel gorivo

Olakšica za rudnike FBiH: Oslobađanje plaćanja putarine na dizel gorivo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Najvećem potrošaču goriva u Federaciji BiH, Rudniku mrkog uglja „Banovići“ 2016. godine je odobreno oko 14 miliona litara, a potrošeno je oko 13 miliona, tako da je na osnovu oslobođenog dijela za putarinu ostvarena ušteda za oko 3,3 miliona konvertibilnih maraka.

Izvršni direktor za tehničke poslove RMU „Banovići“ Ibrahim Lapandić kazao je da im je u 2017. odobreno 14 miliona i 400 hiljada KM a da su dosad potrošili deset miliona.

- Već tu imamo nekakvu pomoć od dva miliona i 535 hiljada KM, tako da je to dobra pomoć rudnicima a i oslobađanje od putarine je upravo to jer naša teška mehanizacija ne izlazi u javni saobraćaj nego troši naftu samo za potrebe proizvodnje uglja - ističe Lapandić.

Rudnicima „Kreka“ Tuzla i „Đurđevik“ za 2018. odobren je gotovo jednak iznos, po 3.360.000 litara.

- Godinama imamo zaostalu otkrivku, koja stvara određene probleme, a jedan od troškova je nafta. Ukoliko imamo tu oslobađanja putarine to će se odraziti na samo poslovanje - kazao je direktor RMU "Đurđevik" Samir Hadžić.

Odluka o oslobađanju rudnika od plaćanja putarina na dizel gorivo prvi put je stupila na snagu 2012. i od tada se svake godine utvrđuje iznos godišnje potrošnje, zavisno od potreba i mogućnosti.
Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »