Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Italija do 2025. izbacuje ugalj iz proizvodnje struje

Italija do 2025. izbacuje ugalj iz proizvodnje struje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Italijanska vlada tvrdi da će ta zemlja do 2025. godine ukinuti korišćenje uglja za podmirivanje domaćih potreba za električnom energijom u okviru razvoja održive i konkurentne energetske strategije.

Taj plan je jučer najavio premijer Paolo Ðentiloni, u prisustvu ministara za životnu sredinu i ekonomski razvoj, na ceremoniji potpisivanja Nacionalne energetske strategije u Rimu, izvještava agencija AP.

Planom se predviđaju investicije od 175 milijardi eura do 2030. godine u infrastrukturu, obnovljivu energiju i razvoj energetske efikasnosti.

Prema podacima državne statistike, iz uglja je podmirivano 16 posto potreba za električnom energijom u Italiji 2015. godine.

Ministar za ekonomski razvoj Karlo Kalenda rekao je da opštinske i regionalne vlasti moraju da se uključe u vladine planove kako bi do 2025. dostigle nulti procenat učešća uglja u proizvodnji električne energije.

U energetskoj strategiji su kao ciljevi postavljeni smanjenje emisije ugljenika iz energetskog sektora za 39 posto do 2030. godine i za 63 odsto do 2050.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »