Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Svjetska banka više nego zadovoljna dosadašnjom realizacijom projekta BEEP

Svjetska banka više nego zadovoljna dosadašnjom realizacijom projekta BEEP

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U redovnim aktivnostima misije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, upriličen je posjet Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, a povodom implementacije projekta „Energijska učinkovitost u BiH“.

Sastanku su prisustvovali Josip Martić, Federalni ministar prostornog uređenja, Emanuel Salinas, šef Svjetske banke za BiH, Kathrin Hofer, Task Team Leader projekta ispred Svjetske banke, Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH, te Christian Daniel Mahler, specijalista za energiju.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima koje se provode u protekle dvije godine, ali i izražena obostrana spremnost za nastavak saradnje na sličnim projektima u budućnosti.

“Više smo nego zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta Svjetske banke imajući u vidu da kroz isti obnavljamo zaista stare javne objekte, ostvarujemo bolje uslove za rad u školama i bolnicama, te ujedno štedimo energiju. Interes za ovim projektom je zaista prepoznat i nama je drago što će u okviru istog u konačnici biti obnovljeno oko 50 javnih objekata širom Federacije Bosne i Hercegovine“ izjavio je Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja.

U okviru projekta u protekloj godini je implementirano 18 javnih objekata dok će se u ovoj godini implementirati do 19 javnih objekata. Rezultati praćenja potrošnje energije već pokazuju stvarne prednosti energijske učinkovitosti što jeste jedan od ključnih ciljeva projekta. Ukupnu korist od ovog projekta koja, između ostalog uključuje ugodniji boravak ali i značajno manje račune za energiju, u konačnici će imati više od 80.000 korisnika među kojima su uglavnom učenici, pacijenti kao i uposlenici obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »