Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Svjetska banka više nego zadovoljna dosadašnjom realizacijom projekta BEEP

Svjetska banka više nego zadovoljna dosadašnjom realizacijom projekta BEEP

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U redovnim aktivnostima misije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, upriličen je posjet Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, a povodom implementacije projekta „Energijska učinkovitost u BiH“.

Sastanku su prisustvovali Josip Martić, Federalni ministar prostornog uređenja, Emanuel Salinas, šef Svjetske banke za BiH, Kathrin Hofer, Task Team Leader projekta ispred Svjetske banke, Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH, te Christian Daniel Mahler, specijalista za energiju.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima koje se provode u protekle dvije godine, ali i izražena obostrana spremnost za nastavak saradnje na sličnim projektima u budućnosti.

“Više smo nego zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta Svjetske banke imajući u vidu da kroz isti obnavljamo zaista stare javne objekte, ostvarujemo bolje uslove za rad u školama i bolnicama, te ujedno štedimo energiju. Interes za ovim projektom je zaista prepoznat i nama je drago što će u okviru istog u konačnici biti obnovljeno oko 50 javnih objekata širom Federacije Bosne i Hercegovine“ izjavio je Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja.

U okviru projekta u protekloj godini je implementirano 18 javnih objekata dok će se u ovoj godini implementirati do 19 javnih objekata. Rezultati praćenja potrošnje energije već pokazuju stvarne prednosti energijske učinkovitosti što jeste jedan od ključnih ciljeva projekta. Ukupnu korist od ovog projekta koja, između ostalog uključuje ugodniji boravak ali i značajno manje račune za energiju, u konačnici će imati više od 80.000 korisnika među kojima su uglavnom učenici, pacijenti kao i uposlenici obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »