Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Električni auti nisu i najzeleniji

Električni auti nisu i najzeleniji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Maleni Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji izbor u klasi, no sada se pokazao boljim čak i od totema zagovaratelja električnih automobila, Teslinog Modela S.

Američki Massachusetts Institute of Technology proveo je istraživanje u kojem je usporedio životne cikluse automobila, a među njima su bili BMW serije 7, Mitsubishi Mirage i Tesla Model S, piše AutoExpress.

Potpuno neočekivano rezultat je pokazao kako je maleni Mitsubishi s emisijom CO2 od 192 g/km ekološki najprihvatljiviji.

Na drugom mjestu bio je Tesla Model S s 226 g CO2 po prijeđenom kilometru. Najgora je, očekivano, bila prestižna bavarska limuzina (750 xDrive) s emisijom CO2 od 385 g/km. A ako mislite da se radi o greški i da električni automobili ne emitiraju CO2, samo ste djelomično u pravu.

Električni automobili ne emitiraju ugljični dioksid u vožnji, ali ga itekako stvaraju u proizvodnji automobila, te u kasnijem zbrinjavanju, a upravo to je MIT uzeo u obzir. Tesla Model S je možda trenutno najbolji električni automobil, no daleko od toga da je i najzeleniji, naprotiv.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »