Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Grad zatvara zaduženja za "Ekotoplanu"

Grad zatvara zaduženja za "Ekotoplanu"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Na putu smo rješenja dugogodišnjeg najvećeg problema za mnoge građane, problema daljinskog grijanja, kazao je danas gradonačelnik Igor Radojičić nakon potpisivanje ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o finansijskoj podršci i verifikaciji projekta "Ekotoplane".

Radojičić je istakao da će aranžman sa EBRDom omogućiti da grad u potpunosti zaokruži svoju investiciju od 16,5 miliona KM.

"Prema tom ugovoru, Banjaluka će svoj udio u novoj toplani otplaćivati narednih 15 godina pod povoljnim uslovima uz povoljniju kamatnu stopu. Ovim kreditom biće zatvorena ranija zaduženja koja je grad podizao kod komercijalnih banaka za svoj udio u budućoj toplani", kazao je Radojičić.

Aranžman je, kako je istakao Radojičić, i nesumnjiva validacija samog projekta, jer je EBRD dugo vremena analizirao sistem daljinskog grijanja i pratio sve što je grad radio u vezi s tim.

Najavio je i nove projekte sa EBRDom, poput modernizacije javne rasvjete, vodosnabdijevanja, te izrade akcionih planova za "Zeleni i pametni grad".

Ian Braun, šef kancelarije EBRDa u BiH,  kazao je da su jako ponosni što imaju priliku da potpisuju ovakav ugovor sa gradom Banjaluka.

"Ovo je za nas pionirski projekt koji kombinuje finansiranje i ekologiju i dokaz da se može imati komercijalno održivo daljinsko grijanje", kaže on.

Istakao je da su u procesu izbora konsultanta koji će biti finansiran donacijom EBRDa, a koji će pripremiti akcioni plan "Zeleni grad".

Ugovor o impementaciji projekta izgradnje "Ekotoplane" potpisali su Radojičić, Braun i menadžer projekta Borko Torbica.

"Ovo je ugovor o monitoringu, djelovanju i poslovanju 'Ekotoplane', ne samo u pravnom, tehničkom i finansijskom smislu, već i dijelu koji se odnosi na ekologiju, zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi", kazao je Torbica.

Energetika.ba / NN

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »