Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Usvojen Akcioni plan energetske efikasnosti: Ušteda energije i ispunjavanje EU direktiva

Usvojen Akcioni plan energetske efikasnosti: Ušteda energije i ispunjavanje EU direktiva

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini za period od 2016. do 2018., kao prvi dokument u toj oblasti koji je sačinila radna grupa u kojoj su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, resornih entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta.

Plan sadrži mjere i programe čija je realizacija u nadležnosti BiH i Brčko Distrikta, a sastavni dijelovi su Akcioni plan za energijsku efikasnost u Federaciji Bosne i Hercegovine od 2016. do 2018. i Izmjene i dopune Akcionog plana za energetsku efikasnost u Republici Srpskoj do 2018. u kojima su detaljno obrađene uštede energije postignute u prethodnom periodu, te planirane mjere i programi čija je realizacija u nadležnosti entiteta.

Akcioni plan pripremljen je u skladu s obavezama Bosne i Hercegovine koje proističu iz  Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i njenim odlukama o transpoziciji direktiva energetske efikasnosti u zakonodavstvo zemalja potpisnica ovog ugovora.

U Akcioni plan su uključene nove mjere za povećanje energetske efikasnosti u oblastima proizvodnje električne i energije za grijanje i hlađenje, uključujući daljinsko grijanje, kao i nove mjere u oblasti prijenosa i distribucije električne energije i plina.

Provođenje mjera i programa energetske efikasnosti stvorit će uvjete za nove investicije u toj oblasti, što će pomoći da se Bosna i Hercegovina bolje pozicionira na energetskoj karti Evrope, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »