Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Kraljevo: Plaćaju dug EPS-u da bi kupili struju od HEP-a

Kraljevo: Plaćaju dug EPS-u da bi kupili struju od HEP-a

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Članovi Gradskog vijeća u Kraljevu usvojili su rješenje kojim se, sa drugih budžetskih pozicija, preusmjerava 31,45 miliona dinara za izmirenje računa za javnu rasvjetu preduzeću Elektroprivreda Srbije.

Uslov je bio da grad Kraljevo u potpunosti izmiri svoj dug prema EPS, kako bi prešao na realizaciju ugovora sa Hrvatskom elektroprivredom (HEP), čija je ponuda na tenderu bila za 333.333 dinara niža od ponude EPS.

Poslije sjednice Gradskog vijeća zamjenica gradonačelnika Marica Mijajlović je navela da „niko nije posebno radostan što će Kraljevo imati snabdjevača električnom energijom za javnu rasvjetu iz okruženja", ali da je HEP imao nižu cijenu, zbog čega grad Kraljevo nije imao osnov da prihvati domaćeg snabdjevača.

Ona je priznala da grad Kraljevo snosi krivicu za loše planiranje, budući da se kod izrade budžeta za 2017. računalo na uštede od zamjene običnih led sijalicama, pa je za račune za javnu rasvjetu planirano manje novca.

Osim toga, odmah po potpisivanju ugovora sa HEP u avgustu ove godine, EPS je Kraljevo prebacio sa redovnog na tzv. rezervno snabdjevanje, zbog čega je mjesečni račun za javnu rasvjetu narastao sa osam na 14 miliona dinara.

Sa 31,45 miliona dinara lokalna samouprava će obezbijediti potvrdu da više nema dugovanja prema EPS, što će omogućiti početak realizacije ugovora po kojem će Kraljevo struju za javnu rasvjetu kupovati od HEP.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »