Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Đokić: Nema privatizacije Elektroprivrede RS

Đokić: Nema privatizacije Elektroprivrede RS

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Petar Đokić

Republika Srpska se drži stava da neće privatizovati “Elektroprivredu Republike Srpske”, koja je u vlasništvu Srpske i nije bilo diskusije o tome da li takav stav treba mijenjati, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

On je za “Euroblic” rekao da je u energetskom sektoru Srbija najvažniji partner Srpske i da postoji spremnost da se razgovara o razvijanju nekih oblika partnerstva.

Đokić je podsjetio da se Srpska sprema za velike energetske investicione projekte kao što su nastavak izgradnje hidroelektrane “Dabar”, termoelektrane “Gacko dva”, hidreoelektrane “Buk Bijela”, kao i za neke manje projekte iz tog sektora u gornjem toku Drine.

On je dodao da je za “Elektroprivredu Srpske” ova godina bila teška, hidrološki katastrofalna, te da je taj poslovni sistem morao da posegne za kreditom.

Osvrćući se na banjalučki “Kosmos” nakon stečaja, Đokić je rekao da je to danas stabilno preduzeće koje je prepoznato na tržištu i da će finansijski rezultat za ovu godinu sigurno biti pozitivan.

“Imamo i drugih primjera preduzeća koja su se iz stečaja preobrazila kao što su `Zrak`, `Nova Borja`, `Nova romanija` za koju očekujemo da će se obezbijediti posao za 100 radnika narednih mjeseci”, dodao je Đokić.

Đokić je, kao predsjednik Socijalističke partije /SP/, rekao je da je u Srpskoj moguće postićiti dogovor vlasti i opozicije i da postoji grupa pitanja oko kojih se moguće usaglasiti i omogućiti normalan rad Narodne skupštine Srpske.

Prema njegovim riječima, prvo treba stvoriti uslove da Narodna skupština Srpske normalno radi i da se nađe način da se poštuju stavovi institucija Srpske o pitanjima o kojima se raspravlja u institucijama BiH.


Energetika.ba / SRNA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »