Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Ulaganje u energetiku podstiče razvoj BiH

Ulaganje u energetiku podstiče razvoj BiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: FENA

Ulaganja u energetski sektor doprinose stabilnom trendu rasta i razvoja RS-a i BiH – istaknuto je na sastanku u Banjoj Luci entitetskog ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom.

Razmijenili su mišljenja o provedenim obavezama iz Reformske agende, ističući i važnost provedenih mjera, kako zbog procesa pristupanja EU, tako i zbog razvoja privrede i privlačenja novih investicija.

Đokić je naglasio da je iz nadležnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, RS do sada uspješno ispunila sve obaveze iz Reformske agende, što nije slučaj sa drugim nivoima vlasti u BiH, saopćeno je iz tog resora entitetske vlade.

Teme razgovora bile su i procedure koje se odnose na Zakon o električnoj energiji RS-a, Zakon o gasu RS-a, Prednacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, kao i Strategija razvoja energetike RS-a, a koje su u skladu sa smjernicama energetske politike Evropske unije, prenosi Fena.

Đokić je naglasio da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva opredijeljeno za aktivnu i konstruktivnu koordinaciju i politiku saradnje, da dosljedno ispunjava sve svoje obaveze i aktivno učestvuje u reformskim procesima, uz potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti.

Na sastanku je zaključeno da postoji spremnost i za dalju intenzivnu saradnju kako bi se realizovale sve aktivnosti koje mogu doprinijeti efikasnijem dijalogu sa EU, kao i razvoju, napretku i stabilnosti RS, BiH i regiona.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »