Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Šarović ne očekuje sankcije Energetske zajednice, vjeruje u postignuti dogovor

Šarović ne očekuje sankcije Energetske zajednice, vjeruje u postignuti dogovor

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenio je da među bh. političarima nema spremnosti za kompromis što je za njega predstavlja njihov nedostatak i zbog toga nema ni uspjeha.

- Suviše smo uski, a u ovoj zemlji ne možete uspjeti ako nemate kapacitet da pravite kompromise - iznio je stav Šarović u intervjuu za BHRT.

Šarović smatra da će ova godina biti teža od prošle i da će se stvari usložnjavati te predviđa da će se u prve redove probiti oni koji "najviše galame", dok će oni drugi imati manje šansi.

Istaknuo je da će u ministarstvu koje vodi nastojati odoliti tim iskušenjima, bez obzira što je izborna godina te je izrazio nadu da će i za 2018. godina biti dobra za njih.

- Za Bosnu i Hercegovinu stavljam veliki upitnik. Moja želja bi bila da dobijemo kandidatski status. To bi bila kruna rada ove administracije u ovom mandatu i to bi otvorilo zaista velike perspektive - kazao je.

Posebno je istaknuo jedan od ciljeva Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa, a to je prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Proteklu godinu ocijenio je skromnijom od očekivanja, a to je rezultat političke situacije, koja se odrazila ponajviše na Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH i u nešto manjoj mjeri na Vijeće ministara.

- Što se tiče Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa rezultati su dobri. Krize nisu u tolikoj mjeri uticale. Otporniji smo i radili smo u punom kapacitetu. Naravno, uvijek ima stvari koje nismo uspjeli da završimo i ostavljamo ih za period koji je pred nama - stava je Šarovića.

Najznačajnijim dometom ministarstva kojim rukovodi u prošloj godini Šarović smatra dobijanje dozvole za izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, što je često ne valorizira onako kako bi trebalo.

On je optimista kada su u pitanju sankcije Energetske zajednice i mišljenja je da ih neće ni biti, a dobra vijest stigla je iz Prištine gdje BiH nisu uvedene sankcije.

Međutim, Šarović nije želio govoriti na koji način su one izbjegnute, no pojašnjava da je sada BiH dobila još jednu šansu da ispoštuje ono što je ranije dogovoreno.

- Na posljednjem sastanku u Energetskoj zajednici u Beču, gdje su prisustvovali entitetski premijer Fadil Novalić i Željka Cvijanović dogovorili smo se da određena mišljenja dostavimo i vidjet ćemo da li će taj dogovor biti ispoštovan - dodao je Šarović.

Napomenuo je da ukoliko to bude onako kako je dogovoreno, onda postoji šansa da BiH dobije i ovaj važan dokument jer je on važan za sve.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »