Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | Električni koncept Kia Niro predstavljen na CES-u

Električni koncept Kia Niro predstavljen na CES-u

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Kompanija Kia je izabrala Consumer Electronic Show (CES) u Las Vegasu za predstavljanje svog električnog koncepta pod nazivom Niro, kao i niz tehnologija povezanih s automobilima, koje će biti implementirane u budućnosti.

Radi se o električnom kompaktnom SUV-u koji posjeduje prepoznatljivu prednju masku, a umjesto rešetke hladnjaka je postavljen interaktivni ekran. Kia je zamislila koncept kao automobil namijenjen urbanom okruženju. Stoga je pomenuti ekran dio interaktivnog sistema osvjetljenja koji nudi vizuelnu komunikaciju za vozače i pješake. Koncept je opremljen i Aktivnim sistemom za upozoravanje pješaka, koji koristi kamere i tehnologiju za prepoznavanje objekata te zvučnike kako bi upozoravao pješake. Ova tehnologija ima svoju svrhu, jer je električni Niro veoma tih pri kretanju.

Koncept karakteriše minimalistički dizajn te neutralne boje koje djeluju umirujuće, a daju i osjećaj prostranosti. Unutrašnjost je opremljena tehnologijom koja omogućava korisniku veću interakciju.

Automobil pokreće jedan električni motor od 201 KS, a tu je i litij-polimerska baterija od 64 kWh koja ga napaja. Domet koncepta Niro iznosi 383 km s jednim punjenjem baterije, prenosi Klix.

Kia namjerava ozbiljnije ući u svijet električnih automobila pa je obećala da će na tržište plasirati ne manje od 16 modela s nekim vidom elektrificiranog pogona do 2025. godine, a to se odnosi na hibride, plug-in hibride i pet potpuno električnih automobila. Također, do 2020. godine ćemo vidjeti i jedan automobil na gorive ćelije.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »