Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Ostale novosti | U Kini ukraden dio eksperimentalnog solarnog autoputa

U Kini ukraden dio eksperimentalnog solarnog autoputa

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Manje od jedne sedmice od otvaranja, eksperimentalni solarni autoput u Kini privremeno je bio zatvoren zbog krađe.

Prvi svjetski autoput sagrađen od solarnih panela u dužini od kilometra pušten je u promet u kineskoj istočnoj provinciji Šandong 28. decembra prošle godine. Pokriven je sa više od 10.000 solarnih panela, a sastoji se od tri sloja - prozirni beton na vrhu, fotonaponski paneli u sredini i izolacija na dnu.

Postoje i elektromagnetne indukcione zavojnice koje u budućnosti mogu napajati električna vozila dok voze iznad, a sistem se može zagrijavati kako bi topio snijeg i led.

Međutim, 2. januara rutinska dnevna inspekcija je otkrila da se na solarnoj ploči nedostaje odsječak od 15 cm, na površini od 185 cm. Po svim indicijama, neko je panele namjerno odvojio, oštećujući pri tom okolne panele.

Oštećeni dio je već popravljen, istraga o krađi je u toku, ali još uvijek ne postoji opravdano objašnjenje zašto bi neko želio ukrasti mali komad jeftinog solarnog panela koji čak nije dovoljan ni za ličnu upotrebu. Ako je cilj bio sabotaža, krivci bi oštetili veći deo.

Radnik na izgradnji puta nije isključio mogućnost da je krađa rad profesionalnog tima koji bi mogao biti zainteresovan za krađu tehnologije kako bi ponudio sličan proizvod po nižim cijenama, s obzirom na to da ta praksa nije neuobičajena u Kini.

Ipak, put je ponovo otvoren, a nijedan panel nije nestao od kad su ukradeni zamijenjeni, javlja Sputnjik.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »